23 iunie 2024, 11:58

Laureat al Premiului Nobel oferă banii din premiu victimelor războiului din Ucraina

Omul de știință maghiar Ferenc Krausz, căruia tocmai i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Fizică, a oferit banii din premiu victimelor războiului din Ucraina.

Krausz, originar din orașul maghiar Mór, și care în prezent locuiește și lucrează în Germania, este un pionier al atofizicii.

Acesta împarte Premiul Nobel pentru fizică pe anul curent cu colegii săi, cercetătorii Pierre Agostini și Anne L’Huillier, pentru cercetările lor asupra pulsurilor ultrascurte de lumină.

Cei trei cercetători, câștigători ai premiului, vor primi împreună o sumă de 11 milioane SEK (aproximativ 947.000 de euro), scrie publicația ungară Telex.

După câștigarea Premiului Nobel, Krausz a acordat un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk, unde și-a declarat intenția de a nu păstra banii.

În schimb, intenționează să-i doneze asociației pe care a fondat-o acum un an și jumătate, numită Science4People.

Misiunea asociației este de a uni oameni din comunitatea științifică pentru a-i ajuta pe cei afectați de războiul din Ucraina.

Fizicianul maghiar a mai menționat că a alocat și sumele provenite din alte premii recente pentru sprijinirea acestei inițiative și intenționează să facă același lucru cu Premiul Nobel.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol