24 septembrie 2020, 8:09

Leacul pentru Parkinson ar putea fi un simplu sirop de tuse. Medicamentul se găsește și în România

Cercetătorii susțin faptul că mai au doar un pas spre a descoperi un posibil leac pentru Parkinson și cum problemele complicate au întotdeauna rezolvări simple, aceștia sunt de părere că un banal sirop de tuse ar putea stopa evoluția acestei boli, arată Mediafax. 

Medicamentul a fost descoperit în urmă cu mai bine de 50 de ani și este folosit în întreaga lume pentru tratarea tusei și a problemelor căilor respiratorii.

Ambroxolul, medicamentul care se găsește și pe piața farmaceutică din România, este disponibil atât sub forma unui sirop, cât și comprimate. Acesta a fost supus, încă din anii 1970, unor serii de teste, însă rezultatele au început să apară în ultimii ani, descoperindu-se că formula are potențialul de a reduce evoluția bolii Parkinsonului, mai arată Mediafax. 

Rezultatele testelor de laborator au fost îmbucurătoare pentru o echipă internațională de oameni de știință, condusă de University College London și urmează să fie testat la scară largă. Se pare că acest sirop ar aduce efecte protectoare la nivelul creierului pacienților diagnosticați cu această boală și că aceștia răspund pozitiv tratamentului, fiind bine tolerat de pacienți.

Până în prezent, oamenii de știință nu au putut descoperi un tratament standard pentru Parkinson. Astfel, boala nu poate fi încetinită, oprită sau vindecată ceea ce face ca acest studiu să fie unul extrem de important, rezultatele sale fiind așteptate de un număr enorm de pacienți.

Însă acest sirop a reușit să demonstreze contrariul. Cei 17 pacienți selectați în cadrul acestui studiu au primit zilnic o doză din acest sirop, pe o perioadă de șase luni de zile. În urma acestui tratament oamenii au simțit o diferență majoră, deoarece siropul ajută la producția unei proteine: GCase, care are rolul de a curăța efectiv creierul, prevenind astfel depunerea unei alte proteine, alfa-sinucleina, fiind și principala cauză a disfuncțiilor cognitive, specifice Parkinsonului.

Astfel, Ambroxolul stimulează producția proteinei, mărindu-i proporția cu 35%, motiv pentru care boala încetinește. Totodată, cercetătorii au mai dovedit și faptul că tratamentul nu are efecte adverse.

Sursă Foto: lataifas.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.