23 aprilie 2024, 12:09

Lecția de istorie. Mădălin Hodor, despre paradele din Piața Roșie, de la Stalin la Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat marţi la parada militară din Piaţa Roşie, când Moscova a celebrat „Ziua Victoriei” împotriva Germaniei naziste. Într-un discurs de 10 minute rostit în Piața Roșie, liderul rus a repetat mesaje pe care le-a transmis de multe ori în cele aproape 15 luni de război al Rusiei în Ucraina. Putin le-a transmis rușilor că lumea se află într-un moment de cotitură și că sunt implicați într-o luptă patriotică pentru viitorul țării lor, promițând că va apăra locuitorii din Donbas. Festivitățile au durat o oră, fără show aviatic, în timp ce la paradă a apărut un singur tanc, chiar dacă presa de stat scria că în fruntea unei „coloane de mecanizate” sunt mai multe tancuri T-34, situație care a declanșat numeroase comentarii acide pe rețelele de socializare.

„S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre. Am respins terorismul internațional, vom proteja locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea”, a susținut Putin.

El a acuzat din nou „elitele globaliste occidentale” de „rusofobie și naționalism agresiv”, în timp ce poporul ucrainean a devenit „ostatic al unei lovituri de stat” și al „ambițiilor Occidentului”.

Vladimir Putin a susţinut că Rusia vrea „un viitor paşnic şi liber”, şi că pentru ea „nu există popoare inamice nici în Vest, nici în Est”.

Istoricul  Mădălin Hodor a analizat istoricul paradelor din Piața Roșie, de la Stalin la Putin. Și a ajuns la o concluzie…

”Parada de 9 Mai este o invenție a regimului Putin. Înainte de venirea lui Putin la putere, cu excepția evidentă a celei din 1945, imediat după război, s-au desfășurat doar doua parade de 9 Mai la Moscova. Încă una în 1990. Patru de toate începând din 1945.

Regimul sovietic nu a avut o preocupare deosebită de a celebra ziua de 9 Mai. Din mai multe motive. Cel mai important este că principala sărbătoare în URSS era, normal, ziua Revoluției Bolșevice. Victoria în cel de al doilea război mondial nu era neapărat la același nivel. Mai ales că V-day era mai degrabă un brand al Aliaților Occidentali. Ulterior cuplat cu Ziua Europei. Nu chiar pe placul liderilor sovietici.

Putin a schimbat însă paradigma. De la venirea lui la putere tot ce înseamnă Marele Război Patriotic pentru Apărare a Patriei (cum este numită lupta între URSS și Germania nazistă) a devenit doctrină de stat. Desigur că acest război patriotic rusesc a fost convenabil decupat să înceapă în iunie 1941 și nu când a început de facto al doilea război mondial, adică în septembrie 1939. De ce? Cum să nu fie evident? Pentru că URSS aliată cu Germania nazistă a declanșat al doilea război mondial prin invadarea și apoi împărțirea Poloniei. Nu tocmai ce vrea Valdimir Putin să existe în cărțile de istorie. Și nu numai el.

Dacă am fi fost un pic mai atenți am fi văzut semnele. Am fi văzut că atunci când Putin crea uriașul aparat propagandistic în jurul războiului cu Germania nazistă el se gândea de fapt la viitorul război cu Occidentul. Căci de fapt războiul de atunci este războiul de astăzi în mintea încâlcită și desprinsă de realitate a liderului de la Kremlin.

Când propagandiștii ruși amenință cu faptul că „Am mai mărșăluit și altădată până la Berlin”, ei au în gânduri exact imaginile din 1945. Dar nu îi au în gânduri pe germanii naziști. Nu.

Stalin a privit atacul german ca o invazie a Occidentului de fapt. Toată perioada dinaintea și după 1939 liderul sovietic era convins că Marea Britanie și Franța uneltesc împotriva comunismului și a lui. Că de fapt ei împing Germania (reprezentanta capitalismului) să atace URSS. Această perspectivă a condus direct la strategia lui Stalin dinaitea, din timpul și de după război.

Putin împărtășește exact aceeași perspectivă. Războiul lui din Ucraina este același război cu al lui Stalin, este același război milenar pe care rușii îl duc cu Occidentul. Pentru supraviețuire, spun ei. Occidentul este văzut de mii de ani ca agresor. Asta nu s-a schimbat niciodată în istoria Rusiei, că a fost imperiu țarist, comunist, autocrație modernă.

De aceea parada de 9 Mai este piatra unghiulară a tot ceea ce Putin crede cu tărie.

Ce îi lipsește este totuși victoria pe câmpul de luptă. O mare diferență față de Stalin. Drept este că Putin este totuși mai puțin înzestrat decât predecesorul său.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol