2 mai 2024, 3:57

Lecția de istorie. Primul raid al aviației ucrainene în teritoriile ruse. Vă mai aduceți aminte de Raidul Doolittle din 1942? Istoria se repetă

Incursiunea de  joi noapte a două elicoptere ucrainene (acțiune deocamdată neconfirmată) poate aduce aminte de Raidul Doolittle, pe care Statele Unite l-au afectuat deasupra Japoniei în 1942…

În cursul nopții de joi înspre vineri un incendiu puternic a izbucnit la un depozit de petrol din Belgorod, ca urmare a atacurilor aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei.

Imagini distribuite pe platformele social media au surprins momentul în care elicopterele ucrainene lovesc un depozit de petrol din Belgorod, oraș rusesc aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Iată cât de jos au zburat elicopterele ucrainene și un film al exploziei

 

Hub pentru armata rusă

Acest oraș cu o populație de peste 350.000 de locuitori este un nod important pentru forțele armate rusești, numeroase trupe și echipamente, precum și o cantitate considerabilă de combustibil și muniții, fiind transferate aici înaintea declanșării invaziei de către președintele Vladimir Putin datorită proximității sale față de granița cu Ucraina.

Reacții

Ca urmare a raidului, Kremlinul a spus că acțiunea militară „nu a creat condiții confortabile” pentru a continua discuțiile de pace cu Kiev.

Ucraina, în continuare, s-a ferit să confirme (dar nici nu a infirmat) acțiunea militară. Și există posibilitatea să rămână așa mult timp.

Comentariu: ce ne spune acest raid?

Că ucrainenii nu și-au pus mari speranțe în convorbirile de pace și și-au dat seama că în spatele promisiunilor posibil să se ascundă cuvinte goale. Drept urmare, în opinia lor “obrăznicia” nu avea cum să dăuneze tratativelor.

Dar, mai mult decât atât, raidul are un înțeles simbolic. Se întâmplă exact în momentul în care trupele ruse se repoziționează și armata ucraineană face un pas înainte. Iar mesajul este clar: “Atenție, și noi putem să venim peste voi!”

Simplu!

Este o lovitură de moral, de care orice război are nevoie.

Din acest punct de vedere, redus la scară raidul celor două elicoptere poate fi comparat cu Raidul Doolittle din Al doilea Război Mondial.

Lt. Gen. James H. Doolittle (center), commander of the Army Air Forces Eighth Air Force, is surrounded by a group of U.S. flyers. (This picture was taken before his promotion to lieutenant general.) The general took part in the first raid on Tokyo on April 18,1942, when a squadron took off from the USS Hornet in the North Pacific Ocean to bomb military installations in Japan. (U.S. Air Force photo)

Raidul Doolittle

Raidul Doolittle, cunoscut și sub numele de Raidul de la Tokio, a fost un raid aerian care a fost lansat la data de 18 aprilie 1942, de către aviația Statelor Unite asupra capitalei japoneze Tokio și asupra altor locuri de pe insula Honshu.

A fost primul raid aerian care a lovit insulele japoneze. Și care a venit în momentul de maximă expansiune a Imperiului Sparelui Răsare. A fost o palmă, dacă vreți.

Raidul a demonstrat că Japonia este vulnerabilă la un atac aerian american, iar acest lucru a ridicat semnificativ moralul americanilor, și a deteriorat moralul japonezilor.

Ce-i drept în 1942, proporțiile au fost altele.

Șaisprezece bombardiere mijlocii B-25 Mitchell au fost lansate fără escortă de avioane de vânătoare de pe portavionul american USS Hornet din Oceanul Pacific de Vest, departe de țărmurile japoneze, fiecare avion având un echipaj de cinci oameni. Planul era ca avioanele să bombardeze ținte militare din Japonia, și continuându-și zborul spre vest, să aterizeze în China, deoarece aterizarea cu un bombardier mediu pe Hornet era imposibilă.

Raidul a provocat pagube materiale neglijabile în Japonia, lovind doar obiective civile sau ratând complet, dar a reușit să-și atingă obiectivul de a ridica moralul american și punând la îndoială în Japonia capacitatea liderilor militari de a-și apăra insulele de origine.

De asemenea, bombardamentul a determinat Japonia să-și retragă forța de portavioane puternice din Oceanul Indian pentru a-și apăra insulele de origine.

Colonelul Doolittle, creierul acestui raid, a primit Medalia de Onoare si a fost promovat cu două grade, la rangul de general de brigadă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol