CITIRE

Lecții de prim ajutor obligatorii pentru elevi. Cu...

Lecții de prim ajutor obligatorii pentru elevi. Cum vrea Raed Arafat să reformeze programa școlară

În cazul unui accident soldat cu victime, viața persoanelor direct imiplicate depinde, de cele mai multe ori, de primul ajutor acordat înaintea echipalejor medicale la fața locului. Din nefericire, se pare că oamenii nu știu cum să reacționeze în astfel de situații.

Statisticile ne arată faptul că aproximatov 70.000 de români mor în fiecare pentru că nu sunt resuscitați la timp. În plus, doar 0,5% din cei 1,7 de milioane de elevi înscrişi în învăţământul gimnazial şi liceal din România au noţiuni de prim-ajutor, potrivit Adevărul. 

Educația pentru sănătate este obligatorie în multe țări ale lumii. Copii învață cum să se comporte în astfel de situații încă din clasele primare până într-a XII-a, iar noțiunile predate sunt adecvate fiecărui ciclu în parte.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat recent faptul că își dorește ca aceste cursuri de prim ajutor să devină obligatorii și în școlile din România.

„Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară, poate să fie treptată (…) Dacă unele ţări au avut astfel de proiecte şi sunt viabile, nu văd de ce România să nu aibă astfel de proiecte şi să fie viabil. Trebuie să fie planificat corect. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să colaboreze şi cu alte ministere şi cu alte entităţi ca să realizăm acest deziderat, dar să nu fie o chestie doar de ‘hai să facem’, să fie o chestie planificată şi să fie de un impact mediu şi lung”, a menționat acesta, potrivit conform Agerpres.ro.

Arafat crede că elevii trebuie să înveţe lucruri de bază când vine vorba de acordarea primului-ajutor. „Sunt ţări care fac începând cu prima clasă: cum anunţă la 112, ce spui la 112, după care la următoarea clasă învaţă copiii anumite manevre, la următoarea altele şi când copilul pleacă de la şcoală, el să ştie ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor”, a precizat şeful DSU, conform Agerpres.ro.

Sursă Cover Foto: protv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.