29 martie 2024, 1:47

Cinci lecții despre pandemie pe care le putem învăța de la Israel

Într-un briefing adresat jurnaliștilor, prof. Nadav Davidovitch de la Universitatea Ben Gurion și un alt epidemiolog de vârf, Ronit Calderon-Margalit, de la Universitatea Ebraică, au subliniat că, în timp ce Israelul a ieșit din pandemie, criza COVID-19 este încă foarte reală pentru o mare parte din lume și au oferit cinci lecții cheie care cred ei că pot fi învățate din experiența țării lor.

1. Copiii

Israelul a „pedepsit” copiii ca și cum ar fi fost vectori de infecție, în timp ce situația din țară astăzi demonstrează că nu au fost niciodată. Nu există aproape niciun caz raportat de COVID-19 în rândul copiilor, chiar dacă vaccinarea sub 16 ani nu a început încă și chiar dacă sălile de clasă sunt mediul perfect pentru răspândirea virusurilor.

Dacă tinerii prezintă riscul de infectare pe care autoritățile și-l asumă atunci când impun închiderea școlii, atunci, în ciuda vaccinării adulților, acum ar exista focare majore la tineri. Modelele de infecție, atunci când școlile au fost deschise după lockdown, au indicat, de asemenea, că minorii nu sunt surse majore de infecție.

Lecția către lume: copiii nu sunt un mare vector de virus, deci reduceți la minimum închiderile școlilor!

2. Vaccinurile

Vaccinurile au transformat Israelul și l-au apropiat de imunitatea de turmă, chiar dacă țara nu a atins oficial acest statut. Nici șeful sănătății publice al Ministerului Sănătății, dr. Sharon Elroy-Preis, nu are un răspuns definitiv dacă Israelul a ajuns sau nu la acest stadiu, definind imunitatea de turmă ca fiind „o situație în care oamenii acționează normal și nu transmit agentul patogen unul altuia”.

Lecția către lume: vaccinurile funcționează bine chiar și în țările în care cazurile de COVID-19 sunt numeroase, așa cum au fost în Israel!

3. Frontierele

Cazurile din Israel au atins apogeul la începutul anului 2021, deoarece varianta britanică extracontagioasă a răvășit țara, ajungând rapid la aproape toate cazurile de COVID-19. Virusul a sosit în Israel din străinătate, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost pusă în aplicare o carantină strictă din toate destinațiile.

Cercetările au evidențiat rolul supra-răspânditorilor care au sosit în Israel din străinătate. Un studiu la începutul pandemiei a constatat că SUA au fost cea mai mare sursă a SARS-CoV-2 din Israel și că un număr mic de supra-răspânditori au fost responsabili pentru majoritatea infecțiilor timpurii.

Chiar și în situația de azi, normele stricte actuale de carantină ar trebui să rămână în vigoare pentru cei care sosesc în Israel, având în vedere pericolul potențial al unei variante care sfidează vaccinul și care sosește din afara țării.

Lecția către lume: monitorizați cu strictețe frontierele, solicitați testarea și punerea în carantină, chiar și în locurile în care virusul bate în retragere!

4. Certificatul verde

Certificatele verzi acordate persoanelor vaccinate sau care și-au revenit din COVID-19 s-au dovedit extrem de eficiente în deschiderea economiei israeliene. Au fost bine implementate și sunt o cerință de intrare pentru evenimente sportive, locuri culturale, restaurante și alte locuri publice, dar nu pentru esențialul de zi cu zi, precum supermarketuri și transport public.

În Israel, unde guvernul nu a desfășurat campanii publicitare încercând să valorifice permisul verde pentru a încuraja vaccinarea, antivacciniștii au susținut că permisele verzi erau folosite pentru a exercita o presiune nejustificată asupra oamenilor pentru a se vaccina. Având în vedere că persoanele antivaccinuri sunt puține în Israel, acest lucru ar trebui să servească drept un avertisment pentru alte țări, unde lobby-ul antivaccinare este mai puternic, pentru a evita tentația de a folosi permise verzi pentru a propulsa campaniile de vaccinare.

Lecția către lume: acordați permise verzi atunci când începe vaccinarea, dar nu le folosiți ca pârghie în campaniile de inoculare!

5. Gândirea pe termen lung

Când cazurile de COVID se reduc numeric, asta nu trebuie confundat cu faptul că efectele pandemiei s-au încheiat. Experiența israeliană arată că, chiar și atunci când coronavirusul este rar, există o presiune semnificativă asupra sistemului de sănătate din cauza așa-numitului „COVID lung”, efectele ulterioare ale bolii asupra pacienților recuperați.

Odată cu diminuarea presiunii asupra sistemului de sănătate, stresul pe care mulți lucrători din sănătate îl simt a devenit evident. Mulți dintre ei au fost traumatizați și acum trebuie să ne gândim cum să le abordăm problemele sănătății mintale.

Există temeri că 600 de medici angajați în timpul pandemiei în Israel își vor pierde locurile de muncă în doar două luni, deoarece finanțarea nu va fi reînnoită. La începutul acestei luni, a avut loc o grevă a medicilor din cauza eșecului guvernului de a confirma că aceștia își vor păstra locurile de muncă după încheierea contractelor pe durată determinată, pe 30 iunie.

Lecția către lume: sfârșitul pandemiei nu înseamnă pauză pentru serviciile de sănătate!

Foto: Miriam Alster/Flash90 (via Times of Israel)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol