15 aprilie 2024, 17:43

Legedara coregrafă Miriam Răducanu, decorată cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer

Coregrafa Miriam Răducanu a primit, vineri, Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, conferit de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Distincţia i-a fost oferită de ministrul Culturii.

“Am avut bucuria şi onoarea de a oferi, astăzi, alături de domnul Sergiu Nistor, consilier prezidenţial şi domnul Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer coregrafei Miriam Răducanu. Decoraţia a fost conferită de preşedintele României, dl. Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în semn de înaltă apreciere pentru prestigiul artistic al unuia dintre cei mai influenţi dansatori şi coregrafi români, care a redefinit în mod fundamental vocabularul dansului contemporan din România”, a scris Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul subliniază că “doamna Miriam Răducanu sau “doamna Papa”, aşa cum îi spun mai toţi coregrafii şi dansatorii români, este personalitatea care a revoluţionat dansul modern prin modul său inedit de a-l pune în scenă”.

“La vârsta venerabilă de 99 de ani, doamna Răducanu rămâne o sursă de inspiraţie pentru tinerii coregrafi, considerând dansul nu doar o expresie artistică, ci şi un mod de viaţă. Astăzi, mi-a mărturisit că pentru domnia sa dansul este ca o poezie şi are puterea de a vindeca răni. Aplaud curajul, ambiţia şi talentul cu care a creat spectacole impresionante pe cele mai mari scene ale României”, a afirmat Turcan.

Recunoaşterea muncii celebrei artiste este tradusă, consideră Raluca Turcan, şi prin multitudinea de premii pe care elevii dumneaei le-au primit de-a lungul timpului.

“Un exemplu este premiul “Gândit în România” pe care am avut onoarea să îl înmânez, anul trecut, în luna noiembrie, domnului Gigi Căciuleanu, elevul care spunea despre cea care i-a fost mentor că este “cea mai interesantă persoană, ca libertate a gândirii”“, a adăugat ministrul Culturii.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol