28 septembrie 2021, 9:50

S-a stins o legendă a Greciei: compozitorul Mikis Theodorakis, creatorul coloanei sonore a fimlului ”Zorba grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Atena, relatează AFP şi Reuters.

Fost luptător în rezistenţă şi adversar al dictaturii coloneilor, Mikis Theodorakis a devenit celebru prin compunerea muzicii pentru filmul ”Zorba Grecul”, ce a răsunat de-a lungul timpului în întreaga lume.

Ministerul Culturii din Grecia a anunţat joi decesul lui Mikis Theodorakis, a cărui muzică compusă pentru celebrul film din 1964 a contribuit la promovarea imaginii însorite şi lipsite de griji a ţării pentru milioane de turişti, notează Reuters.

”Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei. Mikis Theodorakis, Mikis profesorul, intelectualul, radicalul, Mikis al nostru s-a dus”, a indicat ministrul Culturii, Lina Mendoni.

Născut la 29 iulie 1925 în insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană, Mikis Theodorakis este autorul unei opere gigantice şi cel mai faimos compozitor grec.

El a devenit simbolul rezistenţei în Grecia de-a lungul veacurilor. Aflat alături de comunişti în timpul Războiului Civil, care a izbucnit în Grecia în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, Theodorakis a fost deportat pe insula Makronisos, unde a fost torturat.

După începerea Regimului Coloneilor, la 21 aprilie 1967, Theodorakis a fost arestat.

În timpul crizei financiare care a lovit în ultimii ani Grecia, compozitorul a manifestat împotriva măsurilor de austeritate impuse de creditorii ţării (Banca Centrală Europeană, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional), amintește AFP, preluată de Le Point.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.