20 aprilie 2024, 16:09

Legenda Iepurașului. De ce îl așteaptă copiii cuminți

Sărbătoarea Paştelui este cea mai importantă sărbătoare religioasă a creştinilor, care marchează miracolul Învierii Domnului. În multe țări vest-europene, chiar acest Iepuraș de Paște este cel care ascunde prin casă și grădină, ouă de ciocolată, spre bucuria copiilor. Dar care sunt originile acestui noi simbol Pascal?

Iepuraşul de Paşti este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus dupa Înviere. Prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această ţară se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui, potrivit cotidianul.ro.

În tradiţia păgână anglo-saxonă exista o zeiţă pe nume Eostre, cunoscută drept zeiţa primăverii. Simbolurile ei principale erau oul şi iepurele. Există o legendă potrivit căreia într-o iarnă geroasă zeiţa a găsit o pasăre rănită pe care a salvat-o de la moarte, transformând-o într-o iepuroaică, dar care facea ouă.

Sursa realitatea.net

Primăvara avea loc un festival dedicat zeiţei, care ţinea din martie până la sfârşitul lui aprilie. Când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiţii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în acelaşi timp şi îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paştelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.

Potrivit unei legende populare, se spune că demult, undeva la o margine de sat, trăia o mamă văduvă care-și creștea cei șapte copii cu greu după moartea tatălui lor. Se apropia Sărbătoarea Paștelui si biata mama era tare necajita ca nu avea cu ce sa cumpere cadouri  copiilor. Pe când copilasii erau la pădure să adune vreascuri pentru foc, mamei i-a venit o idee. Femeia a vopsit niște ouă, pe care le-a ascuns într-un colț nu prea îndepărtat al grădinii.

A doua zi dimineata, copiii au întrebat nerăbdători ce cadouri vor primi, stiut fiind ca era zi de Paste. Atunci, mama le-a spus sa mearga in gradina pentru ca acolo-si vor gasi cadourile. Galagiosi, razand si harjonindu-se, copiii au navalit, unul dupa altul, in gradina. Speriat de glasurile lor, un iepuras tasneste și o ia la fugă. Curiosi, copiii s-au indreptat spre locul din care iepurasul tocmai tasnise si acolo, sub frunzele uscate, au gasit ouale rosii, frumos incondeiate. Bucurosi, copiii au inceput sa cante, sa danseze, sa bata din palme, fiind convinși că iepurașul le-a adus cadouri.

Sursa www.totuldespremame.ro

În zilele noastre, iepuraşul de Paşte există cam în toată lumea, existând doar mici diferenţe între tradiţii. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elveţia, de exemplu, cucii aduc ouăle colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mic cred în vulpiţa de Paşte.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol