18 mai 2024, 12:10

Legendarul Daniel Barenboim se retrage

Dirijorul și pianistul de muzică clasică Daniel Barenboim face un pas înapoi de pe scenă după ce a fost diagnosticat cu o „afecțiune neurologică gravă”.

În vârstă de 79 de ani, Barenboim, care locuiește la Berlin, și-a anulat o serie de concerte la începutul acestui an din motive de sănătate, scrie BBC.

„Afecțiune neurologică gravă”

Recent, laureatul premiului Grammy a anunțat pe Twitter că va renunța la mai multe angajamente în următoarele luni.

„Starea mea de sănătate s-a deteriorat în ultimele luni”. El a adăugat că trebuie „să se concentreze acum pe bunăstarea fizică”.

Barenboim a spus că face acest anunț cu „o combinație de mândrie și tristețe”, adăugând: „Amândoi suntem mândri și triști: Mi-am trăit toată viața în și prin muzică și voi continua să fac acest lucru atâta timp cât sănătatea îmi va permite”.

Născut în Argentina din părinți evrei, Barenboim a devenit celebru ca pianist, înainte de a se muta în Israel (în adolescență) și de a deveni un dirijor de renume.

S-a căsătorit cu violoncelista britanică Jacqueline du Pré la Ierusalim în 1967, convertindu-se la iudaism. După moartea acesteia, s-a căsătorit cu pianista rusă Elena Bașkirova.

Proiecte

După ce a devenit director muzical general al Operei de Stat din Berlin în 1992, Barenboim a fost co-creatorul West-Eastern Divan Orchestra, alături de intelectualul american de origine palestiniană Edward Said, pentru a promova cooperarea între tinerii muzicieni din Israel și din țările arabe.

În 2011, a primit titlul de cavaler de onoare – cea mai înaltă distincție pentru cetățenii străini – ca recunoaștere a activității sale în vederea reconcilierii în Orientul Mijlociu prin intermediul muzicii.

Pe lângă cetățenia israeliană, a acceptat cetățenia palestiniană onorifică în 2008.

Barenboim a fost prezent de nenumărate ori în România, inclusiv la Festivalul Enescu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol