19 martie 2024, 8:45

Legende Urbane. Magazinul București, ruina care are parte de un „happy end”

Magazinul București a fost pentru mult timp una dintre cele mai vechi clădiri din inima Capitalei. Element central în timpul perioadei interbelice și simbol al universalității regimului comunist, magazinul București a reușit să se plieze pe cerințele fiecărui regim, ba chiar s-a transformat și într-o ruină, pentru a respecta întocmai traseul declinului perioadei post-decembriste.

După mai bine de 25 de ani de nepăsare, Magazinul București a fost readus în lumina reflectoarelor, pentru a se anunța marea sa revenire și noul său început. O idee, un plan arhitectural, o investiție care s-a lăsat tot mai așteptată, însă, acum că totul este pus la punct, autoritățile au anunțat faptul că va putea fi deschis chiar la sfârșitul acestui an.

Sursă Foto: radiohit.ro

La început a fost…

Construit de Bucur Bunescu, un copil orfan din orașul Săcele, situat la marginea Brașovului. Rămas orfan, după ce tatăl său a decedat încercând să traverseze Dunărea, Bucur a plecat la București unde a lucrat o perioadă ca ucenic într-o prăvălie de textile. Avea doar 12 ani și doar patru clase, pentru că atât apucase să facă, însă, avea multe calități care i-au adus în scurt timp reușita. Datorită seriozității și determinării sale, patronul prăvăliei l-a făcut asociat, aici a putut învăța, căpătând experiența managementului, iar reușitele nu au întârziat să apară.

Așa a ajuns Bunescu să își dorească propria sa afacere, iar în scurt timp a devenit și unul dintre cei mai bogați români din perioada interbelică. În anul 1929 ridica pe fosta stradă Bărăției nr.2 ( în prezent I.C. Brătianu nr. 36) o clădire cu subsol, parter și cinci etaje, iar zece ani mai târziu a adăugat complexului încă o anexă la nr. 4-6, luând astfel naștere Magazinul București.

Primul Mall al Capitalei – Sursă Foto: uct-media.com

Magazinul București și universalitatea regimului comunist

Odată cu procesul de naționalizare, care a început în anii 1950 și Bucur Bunescu a suferit pierderi masive. Toate apartamentele sale, chiar și Magazinul București au intrat în posesia statului, iar Bunescu a intrat în închisoare.

Chiar dacă a reușit totuși să scape cu viață din temnițele Securității, Bucur Bunescu nu și-a mai putut recupera nimic din bunurile sale, trăind până la vârsta de 90 de ani într-unul din apartamentele statului.

După naționalizare, complexul lui Bucur a primit numele de Magazinul Universal București, care a devenit în scurt timp unul dintre cele mai mari centre comerciale ale Capitalei. Aici puteai găsi orice, de la electrocasnice, aparate foto sau video, până la îmbrăcăminte, accesorii, instrumente muzicale, rechizite și jucării pentru cei mici.

Sursă Foto: Vice.ro

Magazinul București și dilema naționalizării

Cum fiecare schimbare aduce după sine atât eșecuri cât și reușite, ieșirea de sub conducerea mult blamatului regim comunist nu a adus nimic bun pentru Magazinul București, care a ajuns din nou să sufere pierderi imense.

Vreme de ani de zile, autoritățile statului au disputat aprig cine ar trebui să intre în posesia mult râvnitului centru comercial. Una dintre cele mai cunoscute discuții publice îl are ca protagonist pe fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a intrat în conflict cu moștenitorii de drept ai imobilului pentru că aceștia nu doreau ca fostul edil să acopere imobilul cu reclame uriașe, fără a plăti costuri.

Sursă Foto: Vice.ro

Un nou început

Magazinul București face parte, însă, din puținele clădiri memorabile ale Capitalei care au parte de un final fericit. Acest lucru nu se datorează autorităților române, așa cum ar fi fost normal, ci unor investitori străini, care vor să repună pe picioare primul mall al Bucureștiului.

Reconstrucția Magazinului București va fi finalizată în ultima parte a acestui an, iar noua clădire va putea găzdui diverse concepte, de la spaţii de retail şi servicii la spaţii de birouri, co-working şi restaurante, anunță Adevărul.

Compania de consultanţă imobiliară Colliers International Romania a fost desemnată ca agent exclusiv pentru închirierea proiectului.

Cum va arăta noua construcție a Magazinului București – Sursă Foto: trendshrb.ro

Noul Magazin București va avea o suprafață suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 3.150 mp, 6 etaje (6+P) şi va dispune de peste 2.600 spaţii de parcare aflate în vecinătate, în zonele Universitate, Intercontinental, Cocor şi Unirii.

„Cu o istorie fascinantă, Magazinul Bucureşti va fi mereu un punct de reper pentru piaţa imobiliară din Capitală. Astfel, reconsolidarea clădirii vine într-un moment oportun. Oraşul are nevoie de clădiri speciale şi de recondiţionarea monumentelor şi mă bucur că un astfel de proiect va fi disponibil potenţialilor chiriaşi care îşi doresc un spaţiu ultracentral, dar adaptat standardelor actuale”, a declarat Venera Maria Munjev, Senior Associate Retail Agency în cadrul Colliers, pentru Adevărul.

Semn că străinii apreciază mai mult decât noi poveștile din spatele monumentelor prăfuite ale orașului. Cu asta au de gând să îi impresioneze și pe turiștii care vin aici din toate colțurile lumii și care caută să audă și să experimenteze tot ceea ce le oferă România.

Peste 2 milioane de turiști străini vizitează anual Bucureștiul, din care aproximativ 25.000 de studenţi frecventează zona anual –, precum şi faţă de staţiile de metrou Unirii (1 şi 2) şi Universitate, care au înregistrat în 2018 în jur de 13,3, respectiv 6,5 milioane de călătorii, potrivit Adevărul.

Sursă Foto: abujie.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol