Centrul istoric al Capitalei, kilormetrul zero al distracției. Un tablou autohton în care vechiul și noul se țin de mână și un loc în care voia bună își face, din nefericire, loc printre dărâmături. Pentru bucureșteni, taboul este unul dezolant, însă pentru turiștii care vin aici este o oază de libertate.
În prezent, în Centrul Vechi al Bucureștiului se află 27 de clădiri abandonate, potrivit unui inventar realizat de Honews.ro.
Clădirile care au văzut și simțit pe pielea lor evenimentele istorice ale orașului, din ultimii 100 de ani sunt acum în paragină și gata să se prăbușească oricând sub ochii neputincioși ai celor care trec pe străzile colorate ale Centrului Vechi.
Acestea au devenit rapid adăposturi pentru oameni ai străzii, iar gunoaiele și imaginea dezvolantă a acestora îți dă impresia că te plimbi prin cartierele periferice ale orașului. În plus, din cauza stării de degragare excesive, există oricând riscul ca bucăți din tencială să rănească trecătorii. Aceste informații nu fac subiectul unei știri noi. S-a vorbit mult și degeaba despre riscurile la care se supun cei care aleg să se distreze aici într-o sâmbătă seara.
O mare parte dintre aceste clădiri nu se află în proprietatea statului, fiind private. Există și o parte care au proprietate publică, dar și câteva cu regim mixt. Însă indiferent de titulatura lor, acestea se află în același grad de degradare și risc.
Chiar dacă legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, îi obligă pe proprietari să se îngrijească de starea acestor clădiri, iar în caz contrar să le vândă altor entități care ar putea să le reabiliteze, dacă nu au fonduri pentru restructurare, rezultatul este același și nimic nu s-a schimbat de ani de zile. S-a mers din rău în mai rău, iar clădirile istorice sunt pe punctul de a se face una cu pământul la primul cutremur.
Ministerul Culturii și Primăria Capitalei sunt cele două autorități care au dreptul de preemțiune, în cazul acestor clădiri, instituțiile fiind singurele care pot fi întrebate înaintea altor cumpărători dacă doresc să intre în posesia monumentelor, pentru a le putea reabilita. Însă, până în acest moment, niciuna dintre acestea nu a intentat nicio acțiune în acest sens.
Harta clădirilor abandonate din Centrul Vechi
Lipscani, 33
Una dintre cele 27 de clădiri, din Centrul Vechi, care stau să cadă este cea pe strada Lipscani, numărul 33. O altă hibă a unui sistem care și-a uitat de mult valorile și pentru care vremurile de mult apuse nu mai reprezintă nimic. Aici zace una dintre cele mai frumoase clădiri pe care le-a avut Bucureștiul de odinioară, un monument peste care s-a așternut praful nepăsării, potrivit Vice.
În trecut, aici a fost un sediu al Băncii Agricola, iar până nu acum mult timp, la parterul clădirii se afla restaurantul Margo Lounge Caffe. La subsol se găsea The Vault Club, situat într-o fostă trezorerie a băncii. Acum, se mai găsesc doar mormane de gunoi, praf și tencuială căzută.
Primul plan cadastral al clădirii, realizat în 1911, apare numele unei familii de bancheri Chrissoveloni, care ar fi găzduit în secret trezoreria băncii aimintite. În timpul comuniștilor, aici a fost Centrul de Construcții și Montaj.
Imediat după 1989, mai multe firme au avut aici sediul, ca în 2009 parterul și subsolul să devină restaurant și club, care au fost închise mai apoi.
Lipscani, 26
Chiar lângă Banca Națională, la numărul 26 de pe strada Lipscani, se mai află încă o clădire monument istoric care stă să cadă. Aceasta a fost construită în 1884, are subsol, parter, două etaje și mansardă. Aici au funcționat mai multe firme, de la florării, croitorii, librării sau asociații bancare. Înainte de a intra în paragină, aici a funcționat librăria George Coșbuc, deschisă în anul 1970. În 2002, clădirea a intrat în categoria de risc seismic I, dar în mod ironic, a fost declarată monument istoric doi ani mai târziu. Ca mai toate clădirile din Centrul Vechi al Bucureștiului și aceasta va ajunge să devină un morman imens de moloz.
În trecut, clădirea a aparținut unei familii de evrei proveniți din Spania. Solomon I. Halfon (1846-1913) a fost fondatorul Băncii Comerciale Române și a primit Crucea ofițerilor, dar şi titlul de Comandor din partea lui Carol I, soția sa devenind doamna de onoare a Reginei Elisabeta, potrivit Vice.
Sursă Cover Foto: Economica.net
Comentariile sunt oprite pentru acest articol