8 decembrie 2023, 4:42

”Libertate”, cel mai așteptat film românesc al anului, proiecție specială la TIFF Oradea

Echipa filmului „Libertate” vine sâmbătă pe scena teatrului orădean pentru o proiecție specială, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Spectatorii vor avea ocazia să îi întâlnească pe regizorul Tudor Giurgiu, pe actorii Ștefan Iancu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras, pe actorii orădeni Răzvan Vicoveanu și Elvira Rîmbu, dar și pe orădeanul Lali Gabor, unul dintre ultimii căldărari din România, care are un rol în film. Evenimentul este organizat în cadrul TIFF Oradea.

„Libertate” este un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. În haosul și panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor, o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securiști și civili, scrie ebihoreanul.

Din distribuția filmului fac parte actori ca Alex Calangiu, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Mirela Oprișor, Leonid Doni, Marius Manole sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Sarajevo, la Cinefest Miskolc în Ungaria, la Festivalul Internațional de Film Transilvania și se află în competiția oficială a Festivalului de Film de la Namur (Belgia).

„Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor” , scrie Cineuropa.

Biletele pentru proiecția specială se pot cumpăra de aici

Din 6 octombrie, filmul va fi distribuit în cinematografele din toată țara


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol