CITIRE

„Libertate, Dreptate și Frăție”: simbo...

„Libertate, Dreptate și Frăție”: simboluri legate în drapelul național

În 1998, data de 26 iunie a fost proclamată prin Legea nr.96, Ziua Drapelului Național!

Acest eveniment este marcat anual prin diverse activități dedicate drapelului, organizate de autorități publice și alte instituții.

Drapelul țării noastre este alcătuit din trei culori: roșu, galben și albastru, iar împreună se interpretează ca „Libertate, Dreptate și Frăție”. De asemenea, aceste culori au fost folosite și de strămoșii noștri, fiind gândite ca o moștenire de pe timpul Daciei Traiane.

Ce semnificație au aceste nuanțe?

  • Roșu reprezintă simbolul măririi, al fericirii, dar și al sângelui vărsat în luptă.
  • Galben (sau aur)- inspiră forță și puritate.
  • Albastru (sau azur)- redă cerul, frumusețea și buna credință.

Sursa: rovimed.ro

În altă ordine de idei, steagul național are adânci semnificații istorice, întrucât exprimă continuitatea poporului românesc, legăturile permanente între români, dar și independența, care a călăuzit neamul românesc de-a lungul existenței sale.

Pe lângă cele 3 culori, lângă steag și o stemă, cea a Daciei Justiniane, care era descrisă de Decretul imperial astfel: “Din partea dreaptă, în prima diviziune, scut roşu, în mijlocul căruia sunt văzute turnuri, însemnând Dacia de dincolo, în a doua diviziune, scut ceresc (de culoarea cerului, adică albastru), cu semnele tribului burilor, ale cărui două laturi (margini) sunt albe, iar mijlocul (câmpul dintre cele două scuturi) auriu (galben)”.

Sursa: rovimed.ro

Așadar, Stema României a fost adoptată în 1992, pe 10 septembrie și o constituie un vultur cu aripile deschise, întruchipat pe un scut, ținând în cioc o cruce, iar în gheare o spadă și un sceptru. De asemenea între aripile larg deschise, se află un scut împărțit în alte 5 seme, reprezentând cele 5 regiuni istorice: Stema Țării Românești, Stema Olteniei, Stema Moldovei, Stema Transilvaniei și Stema Dobrogei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.