1 martie 2024, 16:04

Librăria Lello din Porto, salvată de la faliment de Harry Potter

Librăria Lello din oraşul Porto, care a inspirat-o pe J.K. Rowling în seria ”Harry Potter”, a reuşit să se salveze de la faliment introducând o taxă de intrare pentru vizitatori, mulţi dintre aceştia admiratori ai micului vrăjitor de la Hogwarts, relatează Agerpres. 

Astfel că, sute de fani ai seriei ”Harry Potter” stau la coadă pentru a vizita librăria situată în centrul istoric al Porto şi devenită una dintre principalele atracţii turistice ale acestui oraş din nordul Portugaliei. Aceasta a devenit un loc obligatoriu de vizitat pentru fanii înrăiți ai acestui curent.

Orașul Porto a fost folosit ca sursă de inspirație, de către scriitoarea britanică J.K. Rowling, care a locuit aici la începutul anilor ’90, atmosfera orașului regăsindu-se și în descrierile şi decorurile din carte.

Sursă Foto: consumatorul.com

Similar altor celebre librării independente din ţară, Lello s-a confruntat cu probleme financiare, iar dacă în urmă cu patru ani era în pragul falimentului, astăzi, îi trec pragul aproape 4.000 de vizitatori în fiecare zi când sezonul este în toi.

Pentru a dezastrul financiar, conducerea librăriei a avut ideea de a înmulţi evenimentele culturale şi de a solicita o taxă de intrare vizitatorilor în valoare de 5 euro.

Sursă Foto: acalanda.com

Demersul s-a dovedit un succes pentru că a permis librăriei să depăşească, din nou, pragul de un milion de vizitatori în 2018, să-şi crească echipa de la 9 salariaţi în 2015, la 60 la începutul lui 2019 şi să vândă în medie 1.200 de cărţi pe zi, potrivit datelor comunicate de Lello.

Librăria, cu faţada sa albă în stil neogotic pe frontispiciul căreia stă scris cu litere aurii ”Lello & Irmao” (Lello şi fratele), este prezentată deseori ca ”templu al literaturii”, cu un fond de carte de peste 60.000 de tomuri, şi a fost vizitată de cei mai renumiţi scriitori portughezi.

Lambriurile sale bogate, plafonul imens din sticlă colorată, rafturile care depăşesc mai mulţi metri în înălţime şi, în special, scara centrală interioară vopsită în roşu, în formă de opt, au făcut ca această librărie, care duminică aniversează 113 ani de la înfiinţare, să fie numită, de nenumărate ori, una dintre cele mai frumoase din lume.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol