14 martie 2024, 1:41

Liceenii pasionați de biologie și cercetare se reunesc anual la Biocamp. Cum pot fi convinși tinerii să rămână în România?

Anual, elevii pasionați de biologie și cercetare se reunesc la Biocamp. Am încercat să aflăm de la Elena-Ilaria Morcov Pahoncea, cel mai vechi membru al echipei care organizează tabăra, de ce vor elevii să participe la o școală de vară în București în loc să meargă la mare sau la munte.

Elena-Ilaria studiază Administrație Europeană la Facultatea de Studii Europene Cluj-Napoca. Face online marketing pentru un magazin, pentru facultate, dar și pentru alte proiecte în care este implicată. În urma implicării în mai multe organizații de elevi, în 2017 a devenit finalistă la Gala Națională a Voluntarilor pentru implicarea în proiecte de tineret.

Elena Ilaria

Elena Ilaria

Ești cea mai veche persoană din echipa care organizează Biocamp și ai făcut parte din mai multe organizații de elevi. Ce trebuie să știm despre liceeni?

Liceenii sunt cele mai spontane ființe, care te pot lăsa fără cuvinte făcând ceva ce ei consideră normal, necesar. Liceenii care trec prin etapa de învățare numită Biocamp au o sclipire de nedescris în ochi când conștientizează că vor pune în practică teoria de la școală, au un entuziasm care-i ține treji noaptea și abia așteaptă să răsară soarele, să vină profesorii și să-și scoată setul de curiozități la bătaie în fața lor. Eu una cred că asta e descrierea, pe scurt, a oricărui om pasionat de ceva anume. Pe ei îi poți caracteriza prin în sine cuvântul „pasiune”.

Imagine din tabăra Biocamp

Imagine din tabăra Biocamp

Biocamp își propune să reunească tinerii pasionați de științe. Cum reușiți să faceți asta?

Orice elev pasionat de o anumită materie face cumva să fie la curent cu tot ce mișcă în domeniul respectiv. Așa că, nouă nu ne-a fost greu să atragem participanți. Am început, ca toată lumea, să dăm de veste prin postări pe profilul personal de Facebook, printr-un mesaj la un fost profesor, share la link-ul de la formularul de înscriere direct colegilor de clasă ori liceu despre care știam că au rezultate și așa mai departe. Ei spuneau și altora și așa am ajuns acum să dezbatem o oră pe cine alegem dintre 3, 4 înscriși cu punctaje la fel de bune. Pentru că acum ne cunosc și ne urmăresc profesori, atât de liceu, cât și de facultate, părinți, elevi, ONG-uri, structuri reprezentative ale elevilor, ajungem ușor la liceenii pasionați de științe din toată țara și din Republica Moldova.

Imagine din tabăra Biocamp

Ce fel de activități întreprind liceenii în tabără?

La Biocamp, liceenii petrec câteva ore pe zi în laboratoare, împreună cu profesori universitari din domeniu, și pun în practică lucrurile despre care la școală doar citesc.

Elevii participanți au oportunitatea de a lucra în laboratoarele de microbiologie, genetică moleculară, biochimie și ecologie alături de cadrele diactice de la Facultatea de Biologie a Universității București. Participanții nu numai că își vor însuși abilități practice importante ce pot pune bazele unei cariere în cercetare, dar vor și afla despre nenumăratele posibilități si proiecte de cercetare în domeniu de la noi din țară.

Imagine din tabăra Biocamp

Imagine din tabăra Biocamp

Ce își propun liceenii care participă la acest proiect? Urmăriți evoluția lor? Se țin de plan?

Toți participanții vin la Biocamp cu o curiozitate extraordinară și prima întrebare la care caută răspuns când se trezesc este „Azi ce învățam?”. Fiecare dintre ei urmărește să își răspundă la anumite întrebări legate de biologie, ori din pură curiozitate ori din dorința de a folosi informația respectivă la următoarea olimpiadă.

Pentru că trăim în era tehnologiei, îi avem pe participanți ca prieteni pe Facebook sau îi urmărim pe alte rețele de socializare. Unii dintre ei sunt elevi la liceele pe care le-am terminat noi, cei din organizare, și atunci vestea despre rezultatele lor ajunge repede la noi. Deci, da, îi urmărim, îi lăudăm și ne bucurăm nespus că Biocamp a fost o treaptă importantă pe care ei au ales să o urce în drumul spre performanță.

Singurul plan pe care îl avem este ca acești oameni să plece acasă convinși că au învățat ceva nou, ceva ce le va folosi în următorii ani. Iar, până acum, toți ne-au convins că au respectat planul.

Elevii la Grădina Botanică

Elevii la Grădina Botanică

Se vorbește des despre „exodul creierilor”. Există vreo soluție pentru a face acești tineri să rămână în România?

Da. Ca tinerii să rămână într-un loc, într-o țară, fie că e vorba despre România, Anglia sau oricare alta, trebuie „să aibă ce să facă”.

Să aibă ce să facă, adică să aibă cât de multe proiecte precum Biocamp, prin care să se dezvolte, prin care să cunoască oameni, prin care să li se mărească orizontul cultural, prin care să își găsească oportunități de a se perfecționa. În România, din păcate, astfel de proiecte sunt în număr limitat, se desfășoară toate în aceleași perioade, iar participanții, cu excepția olimpiadelor și a câtorva concursuri, sunt aleși în funcție de cine sunt sau, mai bine zis, ai cui sunt și nu de ce informații dețin.

În momentul în care cineva, oricine – alți tineri ca noi, Ministerul Educației, primăriile, ONG-urile – va implementa proiecte care au într-adevăr scopul de a-i ajuta pe tineri, atunci nu vor mai pleca. Și poate pare o soluție prea simplă, dar gândesc că dacă acești „cineva” vor realiza proiecte pentru tineri înseamnă că vor fi ajuns să le cunoască valoarea, importanța rămânerii lor în țară, nevoile lor din sistemul educațional și așa mai departe.

Fotografii: Laboratorul de Oportunități


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol