29 martie 2024, 14:51

Liceenii români premiați pentru al treilea an consecutiv la Social Innovation Relay

Pentru al treilea an consecutiv, elevii români sunt premiați în cadrul competiției Social Innovation Relay, un eveniment global organizat de Junior Achievement (JA) în colaborare cu NN Group, care îi provoacă pe elevii de liceu să dezvolte un concept de afaceri inovator, care să contribuie la rezolvarea unor probleme sociale actuale. Finala globală a avut loc online și s-a încheiat pe 21 iunie.

Patru elevii de la liceul economic A.D. Xenopol din Capitală au concurat în acestă competiție sub numele de V-Tech, au ajuns în finală și au câștigat premiul al treilea pentru un produs de iluminat pe bază de energie solară. Într-adevăr, problema energiei este una prioritară, Soarele ar putea să devină o sursă importantă, însă există un mare impediment…această energie este foarte scumpă!

Cu toate acestea, liceeni noștri au venit cu o idee salvatoare. Proiectul numit GreenLight absoarbe razele Soarelui prin cu ajutorul unui panou fotovoltaic, care valorifică proprietățile naturale ale algelor, pentru a ajuta autoritățile publice și firmele să reducă cheltuielile la energia electrică și să purifice aerul de dioxidul de carbon.

„Participarea la competiția globală Social Innovation Relay a fost o experiență unică, prin care am avut șansa să ne dezvoltăm abilitățile de antreprenori sociali. Cu ajutorul profesorului coordonator, al consultanților voluntari NN și a JA România, ne-am putut dezvolta inovația, care poate genera un potențial impact major în rândul populației și planetei. Echipa V-Tech dorește să continue cu această idee de afaceri și să o implementeze în comunitate.”, este citat Andrei Marinescu, unul dintre membrii echipei, de către Jaromania.org.

Premisele proiectului

Această este cea a 7-a ediție a proiectului SIR a implicat peste 10.000 de elevi din 10 țări: Bulgaria, Cehia, Grecia, Japonia, Olanda, Polonia, România, Singapore, Spania și Ungaria. Echipele participante sunt mentorate de voluntari NN care colaborează cu cele mai bune 20 de echipe din fiecare țară participantă, pentru a le ajuta să dezvolte proiecte care se pot transforma în idei de afaceri fezabile.

Partea de Social ar trebui să fie un punct de interes pentru toți, iar prin această competiție elevii sunt stimulați să fie creativi, să găsească soluții la probleme precum sănătate, dezvoltare durabilă și sustenabilă, incluziune, educație etc.

“La NN Group ne-am luat angajamentul de a le insufla tinerilor încredere în forțele proprii și putem vedea rezultatele eforturilor noastre prin proiectul Junior Achievement – Social Innovation Relay. Am fost impresionată și inspirată de finaliștii din acest an, de pasiunea lor de a aduce schimbări constructive în comunitățile din care fac parte, prin planuri inovative de afaceri sociale. Acești elevi ne arată că pot genera cu adevărat un impact pozitiv chiar și la o vârstă fragedă. Felicitări tuturor participanților!”, a declarat din partea NN Group, Fleur Hudig, Head of Corporate Citizenship.

Printre membrii juriului se numără personaje cheie din NN Group, dar și membri ai instituțiilor Uniunii Europene, mai exact Danuta Jazlowiecka, membră a Parlamentului European, dar și Peter Czaga, membru al Comisiei europene pentru Mediu.

Proiectele din SIR – o rampă de lansare a tinerilor inventivi

În 2016, echipa Oculus, formată din elevi ai Colegiului Național “I.L. Caragiale”, a câștigat locul întâi al competiției Social Innovation Relay. Aceștia au creat un proiect care este în ajutorul persoanelor cu deficiențe de vedere, aceștia din urmă putând să devină mai independente în mișcare.

Proiectul lor nu a murit scris pe hârtie, ci a adus o cu adevărat o schimbare, Oculus reușind să câștige o altă competiție anul acesta. Elevii au reușit să obțină premiul cel mare și la AmCham Youth Entrepreneurship. Acesta a constat într-un premiu în valoare de 10.000 € și un program de mentorat cu un CEO european.

Sperăm ca toate aceste proiecte ale tinerilor români, premiate de diferite  instanțe, să vadă lumina zilei, iar numele tinerilor inventatori să fie în topurile mondiale pentru un viitor mai bun, atât pentru ei înșiși cât și pentru imaginea României.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol