10 decembrie 2023, 15:54

Liliecii ar putea deține secretul evolutiv pentru a învinge cancerul

Potrivit unui nou studiu revoluționar, liliecii ar putea fi mai mult decât niște creaturi ale nopții; ei ar putea deține cheia pentru a debloca noi modalități de combatere a cancerului.

Studiul se concentrează pe evoluția rapidă a liliecilor, care ar putea fi responsabilă pentru abilitățile lor unice. Nu numai că liliecii pot zbura, dar au, de asemenea, o durată de viață lungă, rate surprinzător de scăzute de cancer și sisteme imunitare robuste. Trăsăturile lor biologice unice se extind chiar și la rolul lor (suspectat) în apariția SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Implicații

Oamenii de știință spun că liliecii sunt interesanți de investigat deoarece ar putea avea implicații pentru sănătatea umană. Potrivit cercetării, înțelegerea răspunsului imunitar înnăscut neobișnuit al liliecilor – prima lor linie de apărare împotriva agenților patogeni – ar putea oferi informații valoroase pentru prevenirea transmiterii bolilor de la animale la oameni.

Pentru studiu, echipa a secvențiat genomurile a două specii de lilieci, liliacul jamaican de fructe și liliacul cu mustață mesoamerican, folosind tehnologia avansată de la Oxford Nanopore Technologies și mostre de lilieci colectate de Muzeul American de Istorie Naturală din Belize. Apoi au comparat genomurile liliecilor cu cele ale altor mamifere.

Adaptări genetice

Ceea ce au descoperit a fost intrigant. Liliecii posedă adaptări genetice în proteine care sunt legate de repararea ADN-ului și de suprimarea cancerului. Mai exact, ei au identificat adaptări în șase proteine legate de repararea ADN-ului și 46 de proteine legate de cancer.

„Prin generarea acestor noi genomuri de lilieci și compararea lor cu cele ale altor mamifere, continuăm să descoperim noi adaptări extraordinare în genele antivirale și anticancerigene”, afirmă autorul principal, Dr. Armin Scheben de la Cold Spring Harbor Laboratory din New York, într-un comunicat de presă.

În mod special, studiul a constatat, de asemenea, că liliecii aveau un număr mai mult decât dublu de gene modificate legate de cancer în comparație cu alte mamifere, ceea ce reprezintă o dovadă în plus că aceștia au abilități unice de a suprima cancerul.

Un prim pas

Deși cercetările asupra liliecilor ar putea părea îndepărtate de sănătatea umană, Dr. Scheben explică faptul că „aceste investigații sunt primul pas spre transpunerea cercetărilor privind biologia unică a liliecilor în perspective relevante pentru înțelegerea și tratarea îmbătrânirii și a bolilor, cum ar fi cancerul, la om”.

Aceste descoperiri deschid noi căi pentru studierea cauzelor cancerului și a legăturilor dintre cancer și imunitate, oferind speranța că cunoștințele obținute de la lilieci ar putea duce într-o zi la noi tratamente pentru bolile umane.

Studiul este publicat în revista Genome Biology and Evolution.

Sursa: StudyFinds


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol