4 decembrie 2021, 3:35

Limbajul uman ar putea deveni perimat în numai cinci ani, crede Elon Musk

Antreprenorul miliardar Elon Musk a declarat că lucrează la o tehnologie datorită căreia, în doar cinci ani, limbajul uman ar putea deveni perimat, relatează The Independent.

CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX a făcut această predicţie pentru podcastul Joe Rogan Experience, în cadrul unei discuţii pe tema companiei sale de neurotehnologie, Neuralink.

Cip implantat în craniu

Musk şi-a exprimat speranţa că firma sa de neurotehnologie va reuşi să conecteze un dispozitiv Neuralink la un creier uman, pentru prima dată, anul viitor.

Cipul, alimentat de baterie, va fi implantat în craniu, iar electrozii asociaţi vor fi introduşi în creier „cu foarte multă atenţie”.

„Poate fi inserat oriunde în creier, deci ar putea fi ceva care ar ajuta la vindecarea problemelor de vedere”, a spus Musk. „În principiu, poate rezolva aproape orice este în neregulă cu creierul”, a adăugat antreprenorul.

Deşi dispozitivele din primă generaţie se vor concentra pe tratarea leziunilor cerebrale şi a tulburărilor, Musk a spus că, ulterior, acestea vor fi capabile de mult mai mult.

Vorbirea, doar din motive sentimentale

„Nu va trebui să vorbiţi”, a spus Musk, adaugând că vom putea face totuşi acest lucru „din motive sentimentale”.

„Veţi putea comunica foarte repede şi cu mult mai multă precizie… Nu sunt sigur ce se va întâmpla cu limba. Într-o situaţie de genul acesta cred că ar fi ca în „The Matrix”. Vrei să vorbeşti într-o altă limbă? Nicio problemă, doar descarci programul”.

Întrebat cât timp va trece până când compania sa va dezvolta tehnologia suficient de mult pentru ca acest lucru să devină realitate, Musk a estimat că între cinci şi zece ani, „dacă dezvoltarea continuă să accelereze”.

Proiectul Neuralink

Musk a anunţat în 2017 înfiinţarea proiectului Neuralink care vizează dezvoltarea unei interfeţe ce leagă creierul de computer, cu aplicabilitate în mai multe domenii.

În vara anului trecut, Musk a anunţat că proiectul Neuralink ar putea fi testat pentru prima dată pe oameni în acest an. „Putem realiza o interfaţă creier-maşină completă”, a declarat el în cadrul unui eveniment organizat la Academia de Ştiințe din California, unde miliardarul şi membrii echipei Neuralink au susţinut o prezentare a stadiului în care se afla cercetarea lor. Proiectul poate „realiza un fel de simbioză cu inteligenţa artificială”, a precizat Musk.

Musk, devenit unul dintre cei mediatizaţi antreprenori din lume datorită aspiraţiilor îndrăzneţe ale companiilor sale, spune că este doar o chestiune de timp până când inteligenţa artificială o va depăşi pe cea biologică.

Atenție la inteligența artificială!

Umanitatea ar trebui să fie foarte atentă la cum dezvoltă AI-ul şi cum îl va proiecta în viitor, avertizează Musk, pentru că în cazul în care omul va gestiona prost acest aspect, ar putea deveni o specie pe cale de dispariţie.

Acesta dă exemplul relaţiei dintre om şi celelalte primate şi spune că specia mai inteligentă va încerca să-şi creeze un mediu propice propriei existenţe, fără a ţine cont sau chiar ştiind că face rău celorlalte specii.

Acelaşi lucru, spune Musk, se poate întâmpla şi în relaţia dintre om şi AI, doar că AI-ul va fi în poziţia dominantă iar omul în locul maimuţei. “Este doar unul din scenariile posibile”, a spus Musk.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. danut

    11 mai

    Mda si cum o sa comunici cu altii daca nu stii nici o limbă? În cod mașină? Tot trebuie învățat și ăla. Sau poate nu mai trebuie să vorbim nu mai trebuie să gândim- roboții perfecți comandati prin wifi sau 5g. Aparatul va avea si buton de oprire? A purtătorului bineinteles.
    Mare scula Musk ăsta .

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.