21 iunie 2024, 4:40

Linia dincolo de care Biden nu va trece în legătură cu Ucraina. Analiză Politico

Linia dincolo de care președintele american Joe Biden nu va trece în privința Ucrainei, este analiza prezentată joi dimineață de publicația Politico.

Președintele american spune că nu va trimite trupe americane să lupte cu forțele ruse în Ucraina. Aceasta, spun unii critici, este o poziție pe care Rusia o va exploata și China și-o va aminti, comentează Politico.

În timp ce liderul rus Vladimir Putin mută trupe pe teritoriul ucrainean și lansează o invazie mai amplă în interioru țării, președintele Joe Biden răspunde cu termeni de condamnare, sancțiuni economice și eforturi de a-i mobiliza pe aliații americani să se opună Moscovei. Dar o opțiune pe care Biden nu dorește să o folosească este să trimită trupe americane să lupte cu forțele ruse în Ucraina, scrie Politico.
Biden este atât de hotărât să evite posibilitatea unei ciocniri militare între SUA și Rusia, încât a scos din Ucraina zeci de trupe americane care antrenaseră luptătorii acestei țări.
De asemenea, el a avertizat recent că nu va trimite trupe americane să evacueze americanii blocați în Ucraina, invocând riscul unei ciocniri. „Este un război mondial când americanii și Rusia încep să tragă unul în altul”, a explicat Biden într-un interviu difuzat la începutul acestei luni cu Lester Holt de la NBC News. „Suntem într-o lume foarte diferită decât am fost vreodată”, a mai spus acesta.
Marți, în timp ce a prezentat prima tranșă majoră a sancțiunilor americane împotriva Kremlinului pentru invazia acestuia în Ucraina, Biden a subliniat încă o dată: „Sunt mișcări total defensive din partea noastră. Nu avem nicio intenție să luptăm cu Rusia”, amintește Politico.
Sondajele susțin sentimentul că publicul american este reticent ca țara lor să se implice într-un război cu operațiuni militare concrete în Europa în privința unei țări pe care puțini americani o pot găsi pe o hartă. Rusia și Statele Unite sunt ambele puteri nucleare, adăugând temeri de escaladare a situației și așa tensionate la maximum.
Dar concluzia liderului rus în legătură cu lipsa dorinței lui Biden de a desfășura trupe este că poate scăpa cu multe, susțin unii critici, iar China gândește același lucru, în timp ce cântărește cum să facă față Taiwanului, scrie Politico.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol