Eliberată cu ajutorul soarelui, vitamina D oferă o sursă naturală pentru unul dintre hormonii esențiali pentru corpul nostru, în special pentru oase. Însă, atunci când acest nutrient esențial îți lipsește, nu doar oasele tale ar putea avea de suferit, ci și sănătatea ta cardiovasculară, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Australia de Sud.
În primul lor studiu de acest gen, cercetătorii de la Centrul Australian pentru Precizie în Sănătate au identificat o evidență genetică a rolului jucat de deficiența de vitamina D în provocarea maladiilor cardiovasculare, scrie medicalxpress.com.
Studiul, publicat în European Heart Journal, arată că persoanele cu deficiență de vitamina D prezintă mai multe riscuri să sufere de boli de inimă și tensiune arterială ridicată decât cei cu niveluri normale de vitamina D. Pentru participanții cu cele mai scăzute concentrații, riscul de boli de inimă a fost mai mare decât dublu față de cel observat pentru cei cu concentrații suficiente.
La nivel planetar, maladiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, luând circa 17,9 milioane de vieți pe an.
Niveluri scăzute de concentrație de vitamina D sunt înregistrate în multe zone ale lumii, circa 55% dintre persoane având un nivel scăzut (sub 50 nmol/L) și 13% cu deficiență severă (sub 25 nmol/L), potrivit sursei citate.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol