21 iunie 2024, 7:35

“Lista S”. Franța face ce trebuia să facă de mult. Ia la puricat dosarele “urmăriților” islamiști radicali

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut autorităţilor să „pieptene” cu atenţie dosarele persoanelor radicalizate susceptibile să fie expulzate din ţară, în urma unui atentat islamist care a costat viaţa unui profesor vineri, a anunţat Palatul Elysee.

Şeful statului intenţionează să se asigure că nu a existat nicio „omisiune” la examinarea procedurilor vizând persoanele de pe aşa-zisele „liste S” cu suspecţi care constituie o ameninţare potenţială pentru „securitatea statului”, a precizat preşedinţia franceză.

Acest anunţ intervine după asasinarea unui profesor de limba franceză, înjunghiat vineri în faţa unui liceu din Arras (nord) de către un fost elev radicalizat de 20 de ani, de naţionalitate rusă şi care fusese înregistrat pe listele cu suspecţi pentru radicalizarea sa într-o unitate şcolară.

Macron doreşte de asemenea ca miniştrii săi „să arate că suntem un stat neiertător faţă de toţi cei care poartă ură şi ideologii teroriste”, a spus un consilier al său jurnaliştilor.

Listele la control!

Într-o circulară, Ministerul de Interne ordonă tuturor prefecţilor din ţară să reunească în termen de 48 de ore grupurile departamentale de evaluare a radicalizării create în 2014 pentru a „reexamina în detaliu” toate „cazurile individuale”, „în special cele vizând străini cu situaţia neclară”, a explicat preşedinţia franceză.

Scopul este de a se „asigura că toate persoanele radicalizate care sunt susceptibile de a fi expulzate au şi fost trimise din ţară sau pentru a accelera procedurile”, precum şi pentru „a reverifica dacă nu au existat omisiuni şi dacă procedura a fost respectată în totalitate”.

Ideea este în special de a vedea dacă este posibil să se obţină un permis consular în cazurile în care aceasta nu a fost posibil până în prezent, în special în ceea ce priveşte Rusia, unde dialogul pe această temă, şi astfel expulzările au fost stopate de facto după invazia rusă în Ucraina.

Pe lângă circulara către prefecţi privind persoanele radicalizate, Ministerul de Interne cere examinarea unei „abordări specializate pentru tinerii din Caucaz cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani”.

Atacatorul din Arras

Născut în Rusia şi originar din Republica Inguşetia (Caucazul de Nord), atacatorul din Arras „fişat S”, era urmărit de puţin timp de Direcţia Generală de Securitatea Internă (DGSI). Tatăl său a fost expulzat în 2018 pentru radicalizare, iar fratele său mai mare a fost încarcerat pentru participare la un plan de atentat vizând Palatul Elysee.

În 2014, familia atacatorului a fost vizată de o procedură de expulzare, care într-un final a fost anulată.

Citește și

„Allahu Akbar!” Portret de TERORIST – cine este Mohamed Mohouchkov, cel care a înjunghiat un profesor: cecen, cu cazier, militant ISIS și sub supraveghere…dar DEGEABA!

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol