3 decembrie 2022, 8:53

Lituania blochează Kaliningrad-ul. Mărfurile sancționate de UE nu mai au voie să tranziteze către enclavă

​Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

Pe lista mărfurilor care nu mai pot tranzita acum Lituania se află cărbunele, metalele, material de construcții, tehnologii avansate. Se estimează că este vorba de un total de 50% dintre produsele importate. Estimarea îi aparține lui Anton Alikhanov, guvernatorul regiunii, scrie Radio Europa Liberă.

Exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică, situată între Lituania și Polonia, a devenit parte a Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial. Are o populație de aproximativ 430.000 de locuitori și găzduiește cartierul general al flotei rusești din Marea Baltică. Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania.

Moscova e furioasă

Moscova a reacţionat cu furie la restricţiile impuse de Lituania asupra transportului feroviar între exclava sa de la Marea Baltică şi restul teritoriului rusesc, conform agenției germane DPA.

„Blocada incipientă” a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional, a scris pe canalul său de Telegram Konstantin Kosacev, vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Rusiei. „În calitate de stat membru al UE, Lituania încalcă o serie întreagă de acte juridice internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic”, a scris Kosacev. De exemplu, a spus el, acordul de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Rusia stipulează că niciuna dintre părţi nu va interveni în reţelele de transport ale celeilalte.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol