20 aprilie 2024, 2:12

Lituania interzice accesul românilor pe teritoriul său, din 13 iulie

Ministerul Afacerilor Externe informează că Lituania a hotărât ca, începând de luni, 13 iulie, să interzică accesul cetățenilor români. Până acum, era în vigoare măsura autoizolării pentru 14 zile. Lituania este a treia țară după Malta și Danemarca care a decis să excludă România din lista țărilor considerate ca destinații sigure.

„Sunt exceptate de la această măsură persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Lituania pentru întoarcerea în țara de reședință, precum și alte categorii specifice de persoane, potrivit informațiilor disponibile pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania –https://urm.lt/default/en/important-covid19„, arată MAE, într-un comunicat.

Precauții

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Vilnius +370 (5) 2310552. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice +370 68573238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://www.mae.ro/node/51919https://vilnius.mae.ro/https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Țările care restricționează accesul românilor

Dacă un turist român vrea să meargă în Grecia, începând cu dimineața zilei de 14 iulie, și vrea să intre în țară prin punctul de frontieră terestru de la Kulata- Promachonas, el este obligat să arate un test RT PCR negativ pentru COVID-19 , făcut în ultimele 72 ore.

Pot intra în Grecia fără acest test doar cei care fac parte din anumite categorii exceptate – diplomați, medici, lucrători în transporturi.

Măsura a fost luată de autoritățile elene vineri, după o ședință de urgență a Executivului. Tot vineri, 29 de turiști români și bulgari au fost depistați cu infecție cu SARS-CoV-2 la punctul de trecere al frontierei Kulata – Promachonas, după cum a anunțat presa locală din Grecia. Atenție, dacă mergeți în Grecia trebuie să completați în continuare formularul online, cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea în țară.

Nici în Austria nu puteți intra fără un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile. În plus, trebuie făcută dovada cazării pe teritoriul austriac.

Pentru persoanele care nu deţin un astfel de test se aplică măsura autoizolării pentru o perioadă de 14 zile la domiciliu sau într-o unitate de cazare, pentru care trebuie prezentată dovada rezervării.

În situaţia în care persoanele călătorind din România nu pot prezenta la intrarea în Austria un test COVID-19 şi dovada cazării, le va fi interzisă intrarea pe teritoriul austriac.

Puteți face Testul Real Time PCR la mai multe clinici private din România, la prețuri care încep de la 285 de lei. Testul Real Time PCR poate fi făcut cu programare telefonică, online sau puteți merge direct la clinica respectivă, nu înainte de a vă asigura că este liber în momentul în care vreți să mergeți.

Rezultatul îl primiți în funcție de cât de aglomerat este laboratorul pe care l-ați ales: de la o zi până la 3 zile, cel mult. Pentru că nu toate clinicile medicale eliberează rezultatul testului Real Time PCR în limba engleză, este bine dacă în paralel cu programarea pentru test, vorbiți și cu un traducător autorizat pentru a vă traduce testul în engleză sau germană, în cazul Austriei.

În Capitală, traducerea în limba engleză a unui act medical de o pagină și jumătate costă aproximativ 90 lei la urgență, rezultatul fiind primit în aceeași zi, scanat și trimis pe email.

De pe o zi pe alta, costul este ceva mai mic, respectiv 60 de lei. Nu este nevoie de legalizarea documentului la notariat, spun cei care oferă servicii de traducere autorizate, citați de rfi.ro.

Dacă Austria și Grecia îi primesc, fără izolare, pe românii care arată un test COVID-19 negativ, alte state europene impun, fără discuții, carantina sau autoizolarea. De exemplu, este obligatorie carantina de 14 zile pentru toți cei care intră în Finlanda, în timp ce turiștii care sosesc în Irlanda (la toate aeroporturile și porturile) trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Românii care merg în Slovacia trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare) şi să facă un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

Și cetățenilor – indiferent de naționalitate – care vin din România în Olanda le este recomandată ferm de către autoritățile olandeze autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul acestei țări.

Românilor care se deplasează în Norvegia le este impusă o perioadă de 10 zile de autoizolare.

În ceea ce privește Marea Britanie, toți românii care intră pe teritoriul ei începând cu 10 iulie sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile. Încălcarea dispoziției este pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline. Înainte de a călători, românii vor avea obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online care este disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.    


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol