28 septembrie 2022, 4:25

Un loc public din Florența va primi numele Reginei-Mame Elena

O stradă sau o grădină publică din Florența va purta numele Reginei Mamă Elena a României. Primăria orașului italian unde a trăit ani buni mama Regelui Mihai a luat această decizie. Iar miercuri a omagiat-o pe Regina Mamă de Ziua Internațională a Holocaustului, pentru contribuția ei la salvarea evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, notează stiri.tvr.ro.

Este o recunoaștere a implicării mamei Regelui Mihai în viața comunității din Florența.

Titlul va fi „Elena a României”

Titlul va fi „Elena a României” pentru că dorința ei în timpul exilului ei în orașul nostru a fost să fie cunoscută tocmai prin acest nume”, spune reprezentanta alianței civice ” Nardella” care susține, în numele comunității române și italiene din Florența, acest proiect.

Povestea Reginei Elena este foarte cunoscută pentru că e „Dreaptă între popoare” , dar și pentru contribuția ei la salvarea orașului în timpul inundațiilor din Florența, din 1966.

Regina Elena, ”Dreaptă între popoare”

Totodată, Primăria Florența a omagiat-o pe Regina Elena ca „Dreaptă între popoare” la evenimentele online dedicate Zilei Internaționale a Holocaustului.

În anii ’40, mama regelui Mihai a salvat sute de mii de oameni de furia naziştilor, s-a opus abuzurilor ocupaţiei sovietice care a urmat şi a încercat din răsputeri, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă.

Viaţa prinţesei Elena, mama Regelui Mihai, a fost marcată de prăbușiri amețitoare, urmate mai târziu de întoarceri neașteptate ale sorţii. Fiică, soţie şi mamă de rege, Elena va pleca în trei rânduri în exil, o dată din Grecia, de două ori din România, comentează digi24.ro.

Cea mai discretă regină a românilor a influenţat decizii majore în anii ’40. Inteligentă, de o frumusețe rafinată, Sitta, cum o alintau apropiații, a rămas legată sufletește toată viața de țara sa natală. Dar şi-a riscat viaţa în mai multe rânduri pentru România.

Un portret al Reginei-Mame Elena puteți găsi AICI

Sursa foto: peles.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol