5 martie 2024, 17:00

Locuitorii unui sat grecesc au votat pentru relocarea comunității din cauza unor inundații provocate de schimbările climatice

Rezidenţii micului sat de fermieri Metamorfosi din Grecia au votat pentru relocarea întregii comunităţi după ce localitatea a fost acoperită de ape în urma inundaţiilor din septembrie, în încercarea de a se proteja de viitoare dezastre provocate de schimbările climatice, informează Reuters.

Metamorfosi – care a mai fost afectat de inundaţii în 1953 şi 1994 – aproape a dispărut sub ape atunci când furtuna Daniel, care a provocat dezastru în bazinul mediteraneean, a lovit regiunea Thessaly în perioada 4-7 septembrie, transformând-o într-o mare interioară. Şi-au pierdut viaţa 16 persoane, inclusiv două care s-au înecat în Metamorfosi.

Satul ajunsese asemenea unui teritoriu al fantomelor, iar rezidenţii au declarat pentru Reuters în noiembrie că nu au altă alegere decât aceea a relocării într-un spaţiu mai sigur.

Propunerea de a ridica noi locuinţe în satul Palamas, situat la o distanţă de opt kilometri, a fost aprobată cu 142 de voturi pentru şi 14 împotrivă prin intermediul unui sistem informal de vot sub forma unei declaraţii pe proprie răspundere, a spus preşedintele comunităţii Metamorfosi, Petros Kontogiannis. Circa 15 persoane s-au abţinut de la vot, a spus el.

”Votul arată că oamenii nu pot suporta să treacă din nou printr-o situaţie similară”, a declarat Petros Kontogiannis pentru Reuters. ”Există speranţă că vom avea locuinţe care să ne asigure securitatea”.

Planul a fost aprobat marţi seară de autorităţile municipale din Palamas, care vor oferi parcele de pământ.

Rezidenţii vor înainta propunerea guvernului, alături de un studiu tehnic în care sunt menţionate ”inundaţii repetate” şi geomorfologia Metamorfosis ca motiv pentru relocare.

Guvernul a spus că va lua în considerare relocarea Metamorfosi, al cărei nume înseamnă ”transformare” în greacă.

”Eu, personal, sunt complet deschis la acest demers”, a declarat în faţa Parlamentului prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.

”Să construim un nou Metamorfosis, un nou sat, cu standarde contemporane, care va fi în cele din urmă în siguranţă faţă de inundaţii, astfel încât aceste persoane să nu se înece la fiecare 30 de ani”, a spus el.

Sursa foto: EURACTIV


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol