24 iunie 2024, 7:15

Locul în care s-a prăbușit elicopterul care-l avea la bord pe președintele Iranului a fost identificat

Coordonatele geografice precise ale elicopterului care îi transporta la bordul său pe președintele Iranului, Ebrahim Raisi și pe ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian, au fost determinate în urma supravegherii aeriene a regiunii unde s-a produs prăbușirea. Informația este difuzată de agenția de presă iraniană IRNA, care citează surse din teren.

Potrivit IRNA, echipe de căutare și de salvare se află acum spre locul accidentului, denumit ”Tawil”. Știrea, totuși, nu a fost confirmată încă din surse oficiale, precizează agenția de presă.

Între timp, o dronă aeriană de înaltă altitudine din Turcia, denumită Akinji, ar fi detectat un punct fierbinte, care ar fi probabil locul în care s-ar fi prăbușit elicopterul.

Un comandant al Corpului Gardienilor Revoluției din Iran a confirmat detectarea de către dronă a unei surse de căldură care ar putea fi epava elicopterului.

Rusia trimite salvatori în Iran pentru a ajuta la operaţiunile de căutare a elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi, victima unui „accident”, potrivit oficialilor iranieni şi media oficiale iraniene, a anunţat Moscova luni dimineaţa, relatează TASS.

„La cererea părţii iraniene, salvatori din cadrul Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă vor ajuta la operaţiunile de căutare şi salvare a elicopterului în care se afla preşedintele” iranian, a scris ministerul într-un comunicat publicat pe Telegram. Echipa „se îndreaptă spre Tabriz”, un oraş mare din nord-vestul Iranului, şi are „47 de specialişti cu echipamentul necesar, vehicule de teren şi un elicopter BO-105”, se arată în comunicat.

Declaraţiile oficialilor iranieni şi relatările din mass-media locale sugerează o prăbuşire a elicopterului, care făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz.

De asemenea, aceleaşi declaraţii confirmă că la bordul aparatului care nu a mai ajuns la destinaţie se aflau în total nouă persoane, printre care preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, iar soarta lor încă nu este cunoscută.

Potrivit presei de stat de la Teheran, vremea nefavorabilă – prezentată şi ca posibilă cauză a accidentului – complică eforturile de căutare. Şeful Statului Major al armatei iraniene a ordonat mobilizarea tuturor resurselor pentru operaţiunea de căutare-salvare, în care s-au implicat şi Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a armatei. Potrivit unui oficial iranian, zona unde s-ar afla elicopterul ar fi fost localizată aproximativ pe o rază de doi kilometri.

UPDATE

Elicopterul în care se află preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi alţi oficiali, între care ministrul de Externe, a fost localizat pe un munte din nord-vestul Iranului, au anunţat luni serviciile de salvare, estimând că situaţia „nu este bună” pentru a găsi supravieţuitori, relatează IRNA

„Elicopterul preşedintelui a fost localizat. Echipele de salvare se apropie de locul accidentului (…) Situaţia nu este bună”, a declarat şeful Semilunii Roşii, Pirhossein Koolivand.

Elicopterul a fost implicat duminică într-un accident într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului. La bordul aparatului de zbor se aflau mai mulţi oficiali, inclusiv preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Declaraţiile oficialilor iranieni şi relatările din mass-media locale sugerează o prăbuşire a elicopterului, care făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz.

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol