24 aprilie 2024, 9:44

Locul în care trăiți poate fi un factor în riscul de a face demență

Un studiu al Universității Monash a descoperit că oamenii care locuiesc în zone mai bogate au memorie superioară și un risc mai scăzut de a face demență, subliniind nevoia de facilități mai bune în zonele dezavantajate pentru a promova obiceiuri de viață sănătoase și pentru a ajuta la reducerea poverii tot mai mari a demenței.
Studiul a analizat datele culese între 2016 și 2020 dintr-o cercetare încorporând 4.656 de participanți cu vârste între 40 și 70 de ani, fără demență.
Cercetarea a constatat că statutul mai înalt socio-economic la nivel de cartier a fost asociat cu o memorie superioară și scoruri mai mici de risc de demență, arată monash.edu.
„Un stil de viață sănătos fiind factor-cheie în reducerea sau întârzierea riscului de a dezvolta demență, este important ca toată lumea să aibă acces la facilități locale, cum ar fi săli de sport și piscine publice, spații verzi și îngrijire medicală, dar, din păcate, nu este întotdeauna cazul”, arată cercetătorii.
Termenul ”demență” este folosit pentru a descrie simptomele unui grup mare de boli care provoacă o scădere progresivă a funcționării unei persoane. Demența se poate întâmpla oricui, dar este mai frecventă după vârsta de 65 de ani și nu există niciun tratament pentru aceasta, deocamdată.
Cum costurile implicate de demență, la nivel național și global, sunt în continuă creștere, este important ca toată lumea să aibă aceeași oportunitate de a-și lua sănătatea în propriile mâini și a-și gestiona viitorul.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol