19 aprilie 2024, 12:34

Locuri învăluite de mituri și legende

Imagine cu Lacul Morii

București este un oraș complex, în care locurile cu puternică încărcătură culturală și cele pline de mister se află la tot pasul și reprezintă pentru turiștii care îl vizitează o posibilitate reală de a afla o mulțime de lucruri despre istoria, obiceiurile și întâmplările deosebite care îl caracterizează. Pe lângă clasicele muzee și galerii de artă sau case istorice ce reprezintă un salt în trecut, există în Capitală diferite locuri pline de mituri și legende.

Probabil că mulți dintre vizitatorii Bucureștiului sau chiar dintre locuitorii săi nu sunt familiarizați cu poveștile din trecut care au generat adevărate mituri. Există, în diferite colțuri ale orașului, tot felul de locuri care ascund secrete ce datează unele de secole, altele de câteva decenii și care până și în ziua de astăzi „bântuie” metropola. Legendele fac parte din peisajul urban al oricărui oraș din lume, căci fără o poveste plină de mister care ar mai fi farmecul acelui loc? Bucureștiul, încărcat de istorie și mister, are propriile lui povești care vorbesc despre prezența unor spirite sau apariții misterioase, despre care unii locuitori spun că au putut fi chiar văzute. Povestea acestor locuri are la bază întâmplări ciudate care ar putea explica prezența așa-ziselor energii negative.

Imagine cu Insula Lacul Morii

Insula Lacul Morii

O legendă interesantă din Bucureștiul modern este legată de Lacul Morii – cel mai mare lac al orașului, loc care adăpostește diverse drame și taine ale trecutului îmbinate cu istoria recentă și care datează din perioada comunistă – anii ’80 – când Nicolae Ceaușescu a hotărât realizarea unui proiect amplu de amenajare a râului Dâmbovița. Scopul era evitarea inundațiilor în oraș, cele mai mari având loc în 1975, unul dintre cele mai afectate cartiere bucureștene fiind Crângași. În această zonă s-a decis amplasarea construcțiilor de amenajare a Dâmboviței.

Înainte de construirea lacului actual,  pe teritoriul respectiv se aflau mai multe case, dar și Biserica Sfântul Nicolae și cimitirul aferent. Toate acestea au fost demolate, apărând Lacul Morii de astăzi, precum și insula artificială din mijlocul lui, gândită, în acel moment, ca un loc de agrement, de relaxare pentru locuitorii din zonă. Și totuși, după ce construcțiile au fost finalizate, în 1987, trecătorii au început să observe niște apariții stranii, fantomatice. Se povestește că toate acestea se întâmplă pentru că au fost distruse biserica și cimitirul și, mai mult, betonul a fost turnat în zi de sărbătoare, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena.

De-a lungul timpului, mai multe persoane și-au găsit sfârșitul în apele Lacului, mânați de forțe misterioase, pe Insula Lacul Morii remarcându-se câteva cruci de-a lungul malului său, care atestă că acest lucru a fost real.

Biserica Sfântul Anton

Lista locurilor înconjurate de mister continuă cu Biserica Sfântul Anton care este cea mai veche biserică din București. În acest lăcaș de cult au fost încoronate personalități istorice importante precum Mihai Viteazul, Ștefan Cantacuzino sau Matei Basarab, căpătând și numele de Biserica Domnească. Din nefericire, în 1847, aceasta a fost curpinsă de un incendiu, alături de numeroase alte clădiri. Acest incident tragic a dat naștere mai multor mituri și legende conform cărora sufletele victimelor incendiului au rămas captive pe străzile din centrul Bucureștiului, dar și în jurul bisericii, înfricoșând trecătorii.

Biserica Sfântul Anton

Balta Vrăjitoarelor

Vrăjitoarele au fost, de-a lungul timpului, ființe pline de mister care apar nu doar în poveștile pentru copii, dar și în viața reală, iar Bucureștiul nu duce lipsă de istorisiri pline de magie în miez de noapte. În apropierea pădurii Cernica, la marginea orașului, se află un loc în care se spune că vrăjitoarele se întâlnesc și fac ritualuri în nopțile de sărbătoare. Balta Vrăjitoarelor, cum mai este el numit, este un “teritoriu” care are o istorie aparte. Conform miturilor urbane, acest loc ar fi cel în care și-ar fi găsit sfârșitul Domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, el însuși un personaj care a stat la baza a numeroase legende. Se spune că aici, în nopțile de  Sfântul Andrei, Sfântul Gheorghe sau de Sânziene, se deschid porțile către alte tărâmuri. Povestea este „alimentată” și de un aspect straniu și anume faptul că animalele nu se apropie niciodată de această baltă, dar și că în 1977, în încercarea lui Nicolae Ceaușescu de a scăpa de rămășițele caselor distruse de cutremur, acestea au fost aruncate în apa bălții, iar apoi au dispărut fără urmă. Fenomenul nu poate fi explicat nici până în ziua de astăzi, ceea ce face ca Balta Vrăjitoarelor să fie una dintre atracțiile principale pentru turiștii aflați în căutarea misterelor.

Hotelul Cișmigiu

Tuturor ne sunt cunoscute miturile care spun că uneori, în hotelurile mai vechi, au avut loc întâmplări misterioase și că există spirite care cutreieră pe holuri, se aud noaptea voci sau chiar se văd siluete enigmatice. Aceste legende urbane au prins viață și în București, la Hotelul Cișmigiu, care este marcat de prezența fantomatică a unei foste studente, ce și-a găsit sfârșitul în această clădire. Purtând inițial numele Palace Hotel, acesta  a fost fondat în 1912, iar după 1989 clădirea a fost transformată în cămin studențesc pentru Facultatea de Teatru și Film. Se povestește că, într-o zi, o studentă a căzut în puțul liftului. A strigat după ajutor timp de mai multe ore, dar nimeni nu a auzit-o. Mitul spune că energia negativă a pus stăpânire pe tot căminul, și, la scurt timp, studenții au început să remarce voci și apariții stranii. După anul 2000, hotelul a fost cumpărat și restaurat, dar legenda continuă. Turiștii care stau în hotel spun că, și în ziua de astăzi, uneori se aude o voce care strigă după ajutor.

În București, miturile urbane oferă un aer de mister orașului, iar turiștii amatori de povești enigmatice au un bun prilej să exploreze Capitala, în căutarea unor astfel de legende. Cu toate că există posibilitatea ca aceste legende cu tente supranaturale să nu fie altceva decât niște istorisiri, nu putem ignora sentimentul că poate există ceva mai mult decât vedem în jurul nostru și că toate aceste povești oferă Bucureștiului un farmec aparte, care îl transformă într-un oraș cu atât mai atrăgător.

Imagine cu intrarea de la Hotel Cișmigiu

Sursa foto: editiadedimineata

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol