Preşedintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică, un scrutin marcat de un avans puternic al extremei drepte conduse de Marine Le Pen, relevă sondajele la ieşirea de la urne.
Președintele Emmanuel Macron avea nevoie de majoritate în viitoarea Adunare Națională pentru a pune în practică promisiunile electorale, adică 289 de mandate din totalul de 577, relatează agerpres.ro.
La orele prânzului, prezenţa la urne a fost de 18,99%, la prânz, în raport cu primul tur din 12 iunie, când mai mult de jumătate din cei 48 de milioane de alegători au ocolit urnele.
Prezența la urne în primul tur a fost de 47,5%, o prezență foarte redusă. Practic, un francez din doi nu a votat, un record pentru Franța.
Dacă rezultatul final confirmă aceste rezultatele din exit-poll, ar fi un eşec major pentru liderul de la Elysee, care s-ar vedea astfel nevoit să caute alianţe pentru a-şi pune în aplicare programul politic.
Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate ale Adunării Naţionale, aşadar mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi.
În schimb, alianţa de stânga ”NUPES” condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei.
Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen.
Cât despre dreapta tradiţională, aceasta obţine circa 60 de mandate şi ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ.
Aceasta înseamnă că, cel mai probabil, președintele Emmanuel Macron se va baza pe opoziția de dreapta (se așteaptă să obțină 78 de locuri) pentru a-și pune în aplicare promisiunile de campanie, care includ reduceri de taxe și creșterea vârstei de pensionare a Franței de la 62 la 65 de ani.
Alegerile au fost marcate şi de un important absenteism, estimat la 53,5-54%, prezenţa la urne fiind chiar sub cea din primul tur. Cifrele se bazează pe rezultate din 84 de circumscripții din cele 577.
Principalul bloc de opoziție
Ultimele sondaje autorizate vineri sugerau că coaliţia preşedintelui centrist liberal, reales pe 24 aprilie, ar trebui să obţină o majoritate relativă, dar nu necesar majoritatea absolută de 289 de deputaţi de care are nevoie pentru a face reformele anunţate.
O majoritate relativă l-ar obliga să caute în permanenţă sprijin de la alte partide politice pentru a aproba proiecte de lege.
În primul tur, majoritatea actuală a adunat aproximativ 26% din voturi, cu puţin în faţa alianţei de stânga NUPES a lui Jean-Luc Mélenchon care a reuşit să reunească socialiştii, ecologiştii, comuniştii şi propria sa mişcare radicală, La France Insoumise.
Pentru stânga unită – o premieră de decenii – provocarea este să impună coabitarea cu şeful statului, dar ipoteza pare puţin probabilă, din lipsa unei rezerve de voturi. Cu toate acestea, este deja aproape garantat constituirea principalului bloc de opoziţie în Adunare, rol asumat până acum de dreapta.
Pe ultima sută de metri, Emmanuel Macron, care a călătorit joi pentru prima dată la Kiev, a dramatizat problema, spunând că războiul din Ucraina a afectat viaţa de zi cu zi a francezilor şi insistând asupra „necesităţii unei Franţe care să fie cu adevărat Uniunea Europeană” care să poată avea „o voce clară şi distinctă”.
El a lansat şi ideea „extremelor”, a căror victorie ar semăna „dezordine” în Franţa, acuzându-i că militează pentru ieşirea din Uniunea Europeană.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol