25 septembrie 2021, 3:03

 “Luca”, un nou film Disney Pixar, în curând la cinema (VIDEO)

16 iulie este data la care în cinematografe are loc premiera celui mai recent fim Disney Pixar

“Luca”, un nou film original produs de Studiourile Disney Pixar, este o poveste amuzantă și emoționantă despre prietenie, ieșirea din zona de confort și o aventură de neuitat care le schimbă viața protagoniștilor – doi simpatici monștri marini adolescenți.

“Acest film este despre prietenia care îți schimbă viața. E practic o scrisoare de dragoste către verile din tinerețea noastră  – acei ani formatori când te descoperi pe tine”, spune regizorul Enrico Casarosa.

Pe riviera italiană

În atmosfera superbă a unui oraș de pe Riviera italiană, “Luca” esteo poveste despre un băiat care are parte de o vară memorabilă, plină de înghețată, paste și călătorii nenumărate cu scooterul. Pe numele lui Luca, el împarte toate aceste aventuri cu noul său prieten, Alberto.

Însă toată distracția este amenințată de posibilitatea revelării unui secret foarte bine păstrat: ambii băieți sunt, de fapt, monștri marini dintr-o altă lume aflată dincolo de suprafața apei.

Doi puști diferiți

“Luca este timid, politicos și introvertit, e genul de puști care ține cont de reguli și care, în același timp, mustește de dorința de a vedea lumea și de a învăța tot ce se poate despre ea. Însă toată viața i s-a spus că  monștrii de mare nu au ce să caute în afara apei, e conștient de pericole și e atras de uscat, lui i se pare că fix acolo se întâmplă cele mai interesante lucruri”, explică scenaristul Jesse Andrews.

Luca e pur și simplu fascinat de oameni și de toate lucrurile pe care aceștia le fac. Curiozitatea lui devine de nestăpânit pe măsură ce descoperă diverse obiecte care aparțin oamenilor și care au plutit pe apă până în lumea lui.

Alberto, care este tot un monstru marin, s-a aventurat deja la suprafața apei, ceea ce îi aduce automat respectul lui Luca. Alberto știe deja că monștrii de mare au capacitatea de a se amesteca cu oamenii. “Alberto pur și simplu îl trage pe Luca din apă și așa aflăm că monștrii de apă au puterea magică de a se transforma în oameni odată ce se usucă”, spune Casarosa.

Odată ajunși pe uscat, cei doi puști se pot bucura din plin de viața bună. Luca se aruncă în noile plăceri: înghețată, plimbări cu scuterul etc. Dar își dă seama deodată că încalcă regulile impuse de familia sa.

O poveste despre libertate și prietenie

Luca și Alberto pornesc în noua lor aventură având în minte un lucru extrem de important, care le oferă protecție în lumea oamenilor, și anume, că trebuie să rămână uscați, orice ar face. “Dacă plouă pe ei sau sunt stropiți cu apă, secretul lor poate fi descoperit”, spune scenaristul Mike Jones.

Spiritul lor de aventură este cel mai bine descris de mijlocul de transport pe care îl folosesc, un scuter Vespa. “Reprezintă libertate, prietenie și promisiunea de a explora lumea uimitoare din jurul lor”, adaugă Andrews.

Acțiunea are loc la finalul anilor ’50 – începutul anilor ’60, atmosfera filmului fiind din plin impregnată de acel sentiment de vară nesfârșită. Litoralul italian este recreat în film folosit o tehnică picturală specifică lui Casarosa și inspirată din copilăria lui.

“Am avut marele noroc să cresc în Genova – un oraș port al Rivierei italiene. Este o zonă de coastă tipică, cu munți abrupți care ies din ocean. Imaginea orașelor mi-a rămas întipărită în minte, sunt foarte pitorești, îmi imaginam că sunt monștri care ies din apă”, spune Casarosa.

De aici s-a născut și ideea despre monștri de mare, deși creaturile din “Luca” nu sunt înspăimântătoare.  “Monștrii de mare sunt, de fapt, o metaforă care simbolizează tot ceea ce este diferit și e exclus”, explică Casarosa.

Câteva secrete, dezvăluite

Dar cum au fost creați simpaticii monștri de mare? Artiștii din echipa de producție s-au inspirat, în primul rând, din creaturile prezente în hărțile vechi, unele chiar datând din perioada Renașterii, apoi din ilustrații științifice și din cultura japoneză a dragonilor și șerpilor. Și cum povestea se bazează pe prietenia solidă dintre Luca și Alberto, era important ca cei doi să fie autentici, credibili și, mai ales, expresivi.

“Prietenia lor scoate la iveală tot ce e mai bun din Luca și îi dă încrederea necesară să își deschidă aripile și să își asume mai multe riscuri. E pur și simplu o poveste superbă despre prietenie și despre felul în care prietenii ne ajută să descoperim lucruri importante despre noi”, spune producătorul executiv Kiri Hart.

Simpaticele personaje prind viață cu ajutorul unor voci speciale: Jacob Tremblay e Luca Paguro și Jack Dylan Grazer – Alberto Scorfano. Din distribuție mai fac parte și Emma Berman, vocea Giuliei Marcovaldo, Saverio Raimondo care îi dă viață lui Ercole Visconti , Maya Rudolph, mama lui Luca, Jim Gaffigan ca tatăl lui Luca, și alții.

Regia este semnată de Enrico Casarosa, iar producător este Andrea Warren, alături de Pete Docter, Peter Sohn și Kiri Hart ca producători executivi. Povestea este semnată de Casarosa, Jesse Andrews și Simon Stephenson, iar coloana sonoră poartă semnătura compozitorului Dan Romer.

TRAILERE:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.