29 martie 2024, 15:45

Lucruri mai puțin cunoscute despre Ziua Îndrăgostiților

Valentine’s Day sau în română Ziua Îndrăgostiților este o sărbătoare occidentală a iubirii care a fost împrumutată și de români. În acestă zi îndrăgostiții își dovedesc dragostea prin mici cadouri și clipe romantice. Chiar dacă se spune că aceasta este o sărbătoare nouă, ea datează din vremuri îndepărtate și a reușit să capete importanță de-a lungul timpului. Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost făcută încă din anul 498 când se spune că trei sfinți au fost numiți pentru celebrare în acestă zi de către papa Gelasius I.

Sursă foto: familiaortodoxa.ro

Sărbătoarea însă a rămas în timp asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma. Acesta a fost condamnat la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldați, deoarece acestora le era interzis acest lucru. În timpul petrecut închis se spune că acesta a vindecat-o pe fiica lui Asterius, gardianul său. Povestea spune că la puțin timp după ce a fost înștiințat că urmează să fie executat, Sfântul Valentin i-a trimis fetei o scrisoare în semn de rămas bun pe care s-a semnat cu „al tău Valentin”.

În Roma antică între 13 și 15 februarie era celebrată Lupercalia, o sărbătoare despre care se spune că este chiar „strămoșul” Zilei Îndrăgostiților din zilele noastre. Sărbătoarea antică ajuta la fertilitate și purificare prin diverse ritualuri păgâne, cum ar fi de la biciuirea femeilor care visau să aibă un copil și până la sacrificarea unei capre. Din acest motiv papa Gelasius I a interzis aceste manifestări și a înlocuit ziua cu Ziua Îndrăgostiților.

Sursă foto: miam-images.centerblog.net

În mitologia romană se spunea că fiul lui Venus se numea Cupidon, iar imaginea era mereu asociată cu Ziua Îndrăgostiților. Povestea spune că Jupiter a vrut să-l omoare pe Cupidon la naștere, dar mama sa Venus a reușit să-i salveze viața după ce la ascuns în pădure. Acolo copilul a învățat să mânuiască arcul și să-l folosească apoi pentru a lega destinele oamenilor.

Inițial se spune despre acestă zi că era pentru a celebra iubirea în cuplurile celibatare. Ziua fiind folosită de fetele tinere pentru a se ascunde pe aleile din sat care erau foarte întunecate cu scopul de a fi găsite de bărbații care erau singuri. Toate acestea pentru ca la final să se căsătorească.

Sursă foto: tcts.ro

Secolul al XIV -lea reprezintă momentul când ziua de 14 februarie a devenit una specială pentru celebrarea dragostei prin apariția primelor scrisori de iubire. Aceste lucruri se întâmplau mai ales că despre acestă zi se știa că este aceea în care toate păsările se adunau. Toate scrisorile erau semnate cu „My Valentine”. Poetul Geoffrey Chaucer menționa acestă sărbătoare în scrierile sale din anul 1382. În anul 1800 a apărut la ideea lui Richard Cadbury și prima cutie de bomboane de ciocolată ornată special pentru Ziua Îndrăgostiților.

Din epoca medievală provine o altă curiozitate legată de acestă zi. Femeile mâncau diverse alimente ciudate de 14 februarie pentru că potrivit unor superstiții așa puteau să-și viseze alesul. De asemenea de Ziua Îndrăgostiților în care Julietei din Verona, Italia, sunt trimise și astăzi peste 1.000 de scrisori pentru Juliet Capulet, cunoscută ca fiind eroina operelor shakespeariene.

Sursă foto: whc.unesco.org

În altă ordine de idei, de Ziua Îndrăgostiților au fost făcute cadouri impresionante de-a lungul timpului. Ca de exemplu în anul 1557 Henric al II -lea i-a făcut cadou Dianei de Poitiers proprietatea regală din Chenonceau. În anul 1631 împăratul Shâh Jahân a ridicat Taj Mahal pentru Mumthaz Mahal cea care i-a fost soție și a murit la nașterea celui de-al 14 -lea copil. În acest timp Ziua Îndrăgostiților reprezintă momentul pe care aproximativ 220.000 de persoane aleg să-și ceară persoana iubită în căsătorie.

Sursă foto: anoonturi.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol