6 septembrie 2023, 22:29

Machu Picchu s-a închis brusc, peste 400 de turiști au fost evacuați

Peste 400 de turişti blocaţi la poalele Machu Picchu din cauza tulburărilor din Peru au fost evacuaţi sâmbătă, 21 ianuarie, de autorităţi. Celebrul sit turistic incaş a fost închis.

„În această după-amiază, 418 turişti naţionali (peruani) şi străini au fost transferaţi din Machu Picchu la Cuzco”, a anunţat Ministerul Turismului pe Twitter.

Turiştii, de diverse cetăţenii, erau blocaţi de câteva zile, deoarece protestatarii au deteriorat şinele.

Protestele au început după demiterea şi arestarea preşedintelui de stânga Pedro Castillo, acuzat că a încercat o lovitură de stat intenţionând să dizolve Parlamentul care se pregătea să-l înlăture de la putere.

Uniunea Europeană a condamnat sâmbătă violenţa şi utilizarea „disproporţionată” a forţei de către poliţie: „UE cere guvernului… să asigure un dialog incluziv cu participarea societăţii civile şi a comunităţilor afectate”, se arată într-un comunicat.

Criza este, de asemenea, o reflectare a decalajului imens dintre capitală şi provinciile sărace, care l-au susţinut pe preşedintele Castillo, de origine amerindiană, şi au văzut alegerea acestuia ca pe o răzbunare faţă de ceea ce ei consideră dispreţul capitalei.

La Lima, după două zile de mobilizare, odată cu sosirea în capitală a manifestanţilor din regiunile sărace andine, situaţia a rămas tensionată, notează AFP, preluată de agerpres.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol