25 aprilie 2024, 13:44

Magia Crăciunului. De la dragostea “ca-n filme” la realitățile de zi cu zi

Filmele de Crăciun: ar putea exista ceva adevăr în poveștile din aceste idile, potrivit unei cercetări – scrie The Conversation.

Sezonul Sărbătorilor pare a fi un moment bun pentru dragoste, sau cel puțin așa ne fac să credem multe filme de Crăciun pe care le vedem în aceste zile. Un tipar incredibil de popular este „întoarcerea” – în care personajul principal, de obicei cu o carieră de succes la oraș, se întoarce în orașul natal pentru perioada sărbătorilor.

În mediul rustic și primitor, își dă seama că viața de burlac la oraș a fost o farsă, se îndrăgostește de un erou local cu inimă bună sau de o veche iubire, și iată – avem magia Crăciunului!

Știți despre ce e vorba, nu?

Deși este cu siguranță un clișeu, povestea „întoarcerii” se poate baza, de fapt, pe un sâmbure de adevăr. Psihologii știu de mult timp că o scânteie puternică a atracției și a romantismului este familiaritatea, care generează de fapt simpatie.

Așadar, dacă, la fel ca acești eroi și eroine cinematografice, căutați dragostea în orașul dumneavoastră natal de Crăciun, iată dovezile care v-ar putea ajuta în căutarea voastră.

Atracția familiarului

Într-un studiu american clasic, cercetătorii au pus patru femei să participe la cursuri universitare cu frecvențe diferite. Una dintre ele nu a mers niciodată la cursuri, alta a participat la cinci cursuri, cea de-a treia la zece, iar cea de-a patra a participat la cursuri de 15 ori pe parcursul unui semestru.

La sfârșitul semestrului, s-a constatat următorul lucru: cu cât femeile frecventau mai multe cursuri, cu atât mai mult le plăceau ceilalți studenți și doreau să petreacă timp cu ele. Fețele familiare nu numai că sunt mai plăcute, dar sunt și mai susceptibile de a ne face să zâmbim.

Unul dintre motivele pentru care stimulii familiari tind să fie plăcuți se datorează faptului că creierul nostru îi procesează mai ușor – sau „fluent”, în limbajul neuroștiințelor – iar această fluență este resimțită mai pozitiv.

Factorii evolutivi pot juca, de asemenea, un rol în modelarea reacțiilor noastre față de persoanele familiare. În general, stimulii noi tind să genereze sentimente de nesiguranță și să determine reacții de precauție. Dar o mai mare familiaritate înseamnă, de obicei, că știm că stimulul este inofensiv și, prin urmare, este mai probabil să reacționăm favorabil.

Astfel, atunci când personajul principal dintr-un film de Crăciun se întoarce în orașul natal, familiaritatea favorizează atracția, deoarece caută recompensele pozitive pe care le oferă cei cunoscuți. Sentimentele de confort și siguranță cu ceilalți contribuie la simpatia. Într-adevăr, atât de puternic este efectul familiarității încât unii psihologi au spus că este „poate cel mai de bază” dintre toate principiile atracției.

Hărți de frumusețe

Familiaritatea își poate exercita magia și într-un sens mai global. Pentru a demonstra acest lucru, într-un experiment s-a încercat, printr-o metodă empirică,  crearea unei  „hărți a frumuseții” Londrei. Peste 400 de participanți din fiecare dintre cele 33 de cartiere ale Londrei au fost rugați să evalueze cât de atractive li se păreau persoanele din fiecare cartier, precum și cât de familiarizați erau cu fiecare cartier.

Datele noastre au arătat că persoanele din cartierele mai bogate au avut tendința de a fi considerate mai atractive decât cele din cartierele mai sărace. Dar și mai interesant a fost faptul că ratingurile de atractivitate au fost, de asemenea, puternic asociate cu ratingurile de familiaritate. Atunci când participanții erau mai familiarizați cu un cartier, ei au evaluat locuitorii acestuia ca fiind mai atractivi din punct de vedere fizic.

Deși se limitează la Londra, acest studiu arată că înțelegerea noastră a spațiului geografic poate avea un impact asupra persoanelor pe care le considerăm atractive.

Olanda

Într-un alt studiu realizat în Olanda, cercetătorii au intervievat locuitorii din satul Vriezenveen cu privire la efectele geografiei asupra alegerii partenerului. Locuitorii au preferat partenerii din propriul sat, care erau mai familiari și aveau cunoștințe similare care provin din faptul că au fost crescuți în același cartier.

În schimb, locuitorii din satele mai îndepărtate au fost percepuți ca fiind mai puțin demni de încredere, „un alt fel de oameni”. Chiar și cele mai mărunte lucruri – cum ar fi spălatul ferestrelor duminica – au fost considerate ca fiind o dovadă a acestei diferențe. Astfel de convingeri sunt importante, deoarece pot afecta persoanele cu care interacționăm și cu care formăm relații. Dacă credeți că oamenii din orașul dumneavoastră natal sunt mai familiari și mai demni de încredere, atunci ar fi logic să vă găsiți un partener acolo.

Așadar, dacă ești singur de Crăciun, ar fi o idee bună să te întorci în orașul tău natal? Oamenii de acolo vor fi mai familiari, dar țineți cont de faptul că viața reală nu este un film de Crăciun. Doar pentru că trocul „întoarcerii” poate avea un sâmbure de adevăr, nu înseamnă că este un principiu după care să-ți organizezi viața.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol