14 aprilie 2024, 20:38

Magia Sărbătorilor de Iarnă se trăiește pe scenă: Yasmin Levy cântă a treia zi de Crăciun la Sala Palatului

Clipe magice în București, atunci când artista de renume mondial Yasmin Levy și legenda muzicii iudeo-spaniole, revine pe 27 decembrie în România, după ce anul trecut a ridicat în picioare toată Sala Palatului din București într-un concert extraordinar și emotionant alături de Orchestra Metropolitană București, aflată sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. 

Artista din Israel va cânta la Sala Palatului din Capitală alături de trupa sa, formată din artiştii Yachiel Hasson – chitară, Itay Abramovitz – pian, Sebastian Wypich – bas și Matan Efrat – tobe, într-un format mai intim, care va invita publicul într-o călătorie muzicală plină de emoție și magie. Începând de azi biletele la concert au parte de o promoție specială de Crăciun, acestea fiind reduse cu 25%.

Flamenco andaluz, muzică tradițională turcească, toate împletite într-o poveste muzicală unică

Cu stilul ei distinct și emoționant, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol (ladino), încorporând sunete mai „moderne” de flamenco andaluz și muzică tradițională turcească, precum și combinând instrumente precum darbuka, oud, vioară, violoncel și pian. Ziarul britanic The Guardian o descrie pe artistă: Levy este una dintre cele mai bune cântărețe din Orientul Mijlociu, artista meritând recunoaștere la nivel global.

Ladino este termenul colectiv pentru limba iudeo-spaniolă vorbită de evreii din Spania, care combină spaniola antică originală cu arabă, turcă, greacă, portugheză, franceză, italiană și ebraică. Ladino este una dintre limbile pe cale de dispariție ale lumii, cu mai puțin de 200.000 de vorbitori în întreaga lume, o limbă în egală măsură frumoasă, îmbătătoare, puternică și melancolică.

Născută în 1975, Yasmin Levy este o artistă internațională de origine evreiască sefardă. A debutat discografic in 2000, obținând încă de la început recunoaștere în showbiz. Părinții ei erau imigranți din Turcia. Defunctul ei tată, Yitzhak Isaac Levy a fost compozitor și hazzan (cantor), precum și un cercetător pionier în istoria muzicii și culturii ladino a evreilor spanioli și a diasporei acestora, fiind editor al revistei în limba ladino, Aki Yerushalayim.  După crearea statului Israel, Levy a fost numit șef al departamentului Ladino la postul național de radio din Israel. Opera sa de viață a fost consacrată colectării și conservării cântecelor evreilor sefarzi: aceste cântece ladino au fost transmise oral din generație în generație pe o perioadă de 500 de ani.

Yasmin Levy a învățat să cânte la pian la 6 ani și a debutat în fața publicului la 21 de ani, primind numeroase aprecieri de la unele dintre cele mai importante publicații ale lumii, precum The New York Times, USA Today, Boston Globe, The Sunday Times, The Times și The Independent, toate acestea lăudându-i muzica și talentul artistic.

Concerte pe marile scene ale lumii precum Opera din Sydney și New York Carnegie Hall

Levy a susținut, de asemenea, concerte remarcabile în locații prestigioase precum Opera din Sydney, London Barbican Center și New York Carnegie Hall. În plus, melodia ei „Me Voy”, compusă ca o contribuție la colaborarea interculturală, a câștigat primul loc la Concursul Internațional de Versuri de Cântece Anna Lindh. De-a lungul carierei sale muzicale, artista a lansat opt albume în limbile ladino, spaniolă și ebraică, piesele ei strângând peste 150 de milioane de vizualizări pe YouTube. Artista are o carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă și ebraică, toate aflate în topurile internaționale.

Albumul ei de debut, Romance & Yasmin din 2000, i-a adus o nominalizare la „Cel mai bun debutant” la fRoots / BBC Radio 3 World Music Awards 2005, urmat în 2005 de cel de-al doilea album La Judería.

În 2021 remixul melodiei “La Alegria”, a devenit viral, ajungând pe locul 1 în topurile de muzică house, fiind prezent și în top 50 Global pe Spotify și top 200 Worldwide Chart, tot pe Spotify. Deși a fost lansat acum 15 ani, albumul “Manu Suave” este în continuare în topuri. Tot în 2021 albumul a ajuns pe locul 10 în topurile de World Music și în top Viral 50 pe Spotify. Recent, melodia Adio Kerida a ajuns să facă parte din coloana sonoră a serialului The Club de pe Netflix.

Biletele pentru spectacolul din 27 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 150 de lei și pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet.ro.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol