24 aprilie 2024, 14:05

Măgurele ar putea deveni noul El Dorado al României

Potrivit unui raport întocmit de prestigioasa companie de consultanță și audit, PricewaterhouseCoopers și bazat pe informațiile furnizate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, regiunea din zona de S-V a Bucureștiului, în jurul orașului Măgurele, ar putea deveni un pol de creștere economică și va putea atrage companii high-tech din diverse industrii, companii multinaționale, companii start-up și companii mici și mijlocii. Acest lucru va fi posibil datorită prezenței unui important centru de cercetare, respectiv Centrului de Cercetare ELI din Măgurele, facilitate ce găzduiește cel mai puternic laser din lume, zona fiind cunoscută și sub denumirea de Laser Valley.

Arii de dezvoltare

Proiectul ELI a început ca o inițiativă din partea comunității științifice europene, România fiind desemnată în 2009 să găzduiască laserul de mare putere. Având costuri estimate la aproximativ 350 de milioane de euro, bani europeni, proiectul ar putea genera noi tehnologii, în urma cercetărilor efectuate aici. Potrivit studiului, ariile de dezvoltare identificate pentru dimensiunile-cheie de interes pot genera peste 6000 de locuri de muncă și o cifră de afaceri anuală de peste 600 de milioane de euro.

Principalele direcții strategice ar putea include dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea academică și științifică și dezvoltarea socială. Dezvoltarea tehnologică ar putea funcționa ca un incubator de afaceri contribuind la crearea unor start-up-uri și a unor companii mici și mijlocii, care potrivit studiului ar putea genera cifre anuale de afaceri de ordinul zecilor de mii de euro. De asemenea, dezvoltarea tehnologică ar putea genera un teren propice pentru atragerea de multinaționale. În domeniul cercetării academice și științifice, s-ar putea inființa un campus universitar de cercetare/dezvoltare precum și un centru de transfer tehnologic. În fine, în ceea ce privește dezvoltarea socială, este posibil ca acest lucru să genereze proiecte rezidențiale și construcția de hoteluri, parcuri și spații verzi.

Astfel, pe o suprafață totală de aproximativ 210 000 de metri pătrați și-ar putea face apariția, potrivit studiului, peste 70 de companii și un număr de peste 6000 de angajați.

Modalitatea de implementare și eventualele limitări

Pentru implementarea proiectului Laser Valley, va fi nevoie însă de un master plan urbanistic, deoarece cele aproximativ 20 000 de hectare de teren se găsesc sub formă de proprietate privată, aceasta fiind, la rândul ei, foarte fragmentată. Astfel, acest lucru reclamă necesitatea existenței unui nivel mare de coordonare între structura de guvernanță și autoritățile publice pentru consolidarea terenurilor și dezvoltarea coerentă a acestora.

Mai mult, asigurarea infrastructurii de acces reprezintă o condiție obligatorie pentru dezvoltarea ulterioară a zonei Laser Valley. Raportul arată că acest lucru se poate realiza pe termen scurt printr-un proiect comun între Primăria București și cea a orașului Măgurele care să soluționeze aspectele ce țin de frecvența mijloacelor de transport în comun. Pe termen mediu și lung, finalizarea șoselei de centură a Bucureștiului, redarea spre folosință a inelului feroviar al Bucureștiului, asigurarea conexiunii directe cu Aeroportul Henri Coandă și chiar construirea unui aeroport în zona de Sud a Bucureștiului ar putea contribui la dezvoltarea economică din zona Măgurele.

Potențialii beneficiari ai acestui proiect ar putea fi atât IMM-urile cu un potențial înalt de inovare, cât și instituțiile de învățământ superior, întreprinderile inovatoare de tip start-up și spin-off sau întreprinderile cu activitate în domeniul tehnologic, de sănătate sau tehnologia informațiilor.

În Franța există un proiect asemănător intitulat Routes des Laser din apropierea orașului Bordeaux. Creat pentru a spori inovarea și dezvoltarea economică din jurul Laser Megajoule, un plan științific de lungă durată finanțat de Guvernul Francez și cu o investiție totală de peste un miliard de euro, proiectul a avut un impact socio-economic uriaș, generând interesul a peste 117 firme private cu peste 10 000 de angajați, precum și crearea a 3 universități ce găzduiesc peste 15 000 de studenți. Deși investiția totală a fost estimată la aproximativ un miliard de euro, cifra anuală de afaceri depășește 3 miliarde de euro.

Astfel, proiectul Laser Valley ar putea simula succesul înregistrat în Franța și ar putea transforma orașul Măgurele într-un veritabil El Dorado al României. Proiectul poate fi consulatat în întregime la pagina www.laservalley.ro.

 

[Sursă imagine: cotidianul.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol