18 aprilie 2024, 18:53

Mai rămâne Parisul ”Orașul Luminilor”? Criza energetică nu ocolește nici Turnul Eiffel

Rând pe rând, orașele europene trec deja la măsuri de economisire a energiei electrice, dată fiind criza gravă cu care se confruntă continentul. Germania a dat tonul, urmată imediat de Italia, apoi de Franța, Grecia și altele. Totuși, Parisul ne promite că va rămâne ”Orașul Luminilor”, așa cum e supranumit, chiar dacămai multe măsuri care se referă la reducerea iluminatului și scăderea temperaturii în clădirile publice vor intra în vigoare din 23 septembrie.

Municipalitatea are în plan să scadă consumul de energie cu 10% în această iarnă. Parisul va stinge luminile turnului Eiffel cu o oră mai devreme decât în mod obişnuit, va reduce temperatura apei în piscinele municipale şi va amâna încălzirea clădirilor publice în scopul economisirii energiei în iarna aceasta, a spus marţi primarul oraşului, potrivit Reuters.

Temperatura din instituțiile publice va fi de 18 grade Celsius în timpul zilei, apa din piscinele publice nu va depăși 25 de grade Celsius, iar iluminatul clădirilor publice se va opri de la 22.00.

Sunt câteva măsuri pe care le-a anunțat Primăria Parisului.

Criza generată de războiul din Ucraina și accelerarea tranziției energetice sunt motivele care au dus la aceste decizii.

Sunt multe lumini pe care le putem regla. Mă gândesc la tot iluminatul ornamental din primărie, în primăriile de arondisment, la clădirile publice care sunt luminate. Aici, de pe 23 septembrie, care este prima zi de toamnă, de la ora 22.00, aceste lumini vor fi stinse, ceea ce ne va permite, de asemenea, să ne reducem facturile la electricitate„, a declarat Anne Hidalgo, primarul Parisului.

Nici Turnul Eiffel, celebrul monument parizian, nu va fi ocolit de restricții.

Cele peste 20 de mii de beculețe intermitente care îi conferă o strălucire aurie se vor stinge înainte de miezul nopții, ceea ce va aduce o economie de 4%.

Oprirea iluminatului Turnului Eiffel de la ora 23.45 corespunde orelor de închidere a turnului și sfârșitului orelor de vizitare, ceea ce ne va permite să reducem și, din punct de vedere simbolic, este important„, a explicat Hidalgo, potrivit stiri.tvr.ro.

Turnul Eiffel este în prezent iluminat până la ora 1:00 printr-un sistem de lumini care îi conferă o aură aurie. La finalul fiecărei ore de iluminare, scânteiază graţie celor 20.000 de becuri. Închiderea luminilor monumentului la 23:45 ar însemna o reducere de 4% în consumul de energie.

Aceste măsuri nu se vor aplica în casele de bătrâni și nici în creșe, iar iluminatul public va funcționa ca și până acum.

Primăria va încerca să-i convingă și pe cei din mediul privat care dețin mari clădiri să aplice aceste măsuri. Economiile pentru această iarnă sunt estimate la aproximativ 10 milioane de euro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol