2 martie 2024, 14:22

Maia. Femeia care face istorie în Republica Moldova. Maia Sandu, președinte!

Citești rezultatele, le recitești, și parcă tot nu-ți vine a crede. Maia Sandu. Alegeri în Republica Moldova. Turul doi, confruntarea finală cu Igor Dodon. Ea, proeuropeană. El, ancorat încă în spațiul ex-sovietic, candidat ca independent, dar susținut de socialiști. Ea, femeie. Și vin rezultatele, și citești, și nu îți vine a crede că Republica Moldova a făcut pasul.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu a câștigat detașat alegerile prezidențiale, ea având un avans de peste 15% după numărarea a 100% de procese verbale, obținând 57,75% în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, desfășurat duminică. Astfel, Maia Sandu devine prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova.

Contracandidatul său, candidatul independent, Igor Dodor, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 690.139 dintre alegători, respectiv 42,25%.

Felicitări de la Klaus Iohannis și Ludovic OrbanPreședintele

Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

O felicit pe pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a scris președintele român, pe Twitter.

Premierul României, Ludovic Orban a felicitat-o, la rândul său, pe Maia Sandu pentru victoria obținută.

Ludovic Orban : O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidențiale! Suntem martorii unui…

Publicată de Guvernul României pe Duminică, 15 noiembrie 2020

Prima femeie președinte al țării

Maia Sandu a fost aleasă de 943.486 de cetățeni, devenind astfel, primul președinte al țării votat de un număr atât de mare de alegători, scrie unimedia.info.

Contracandidatul său, candidatul independent, Igor Dodor, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 690.139 dintre alegători, respectiv 42,25%.

Maia Sandu a fost aleasă de 943.486 de cetățeni, devenind astfel, primul președinte al țării votat de un număr atât de mare de alegători.

Datele comunicate de CEC sunt preliminarii, ele urmând a fi validate după transmiterea către autoritatea electorală a buletinelor de vot şi a proceselor-verbale în original.

Al doilea tur de scrutin

Al doilea tur a fost organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău s-au aflat candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Duminică seară, după ce tabloul era foarte clar, la sediul de campanie al Maiei Sandu s-a sărbătorit victoria. Au venit sute de susținători, care au scandat și au cântat de fericire. Au adus și i-au urat mult succes în noua funcție pe care tocmai a obținut-o, relatează stiri.tvr.ro.

Igor Dodon reacționează

Luni dimineață, însă, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a ținut o conferință de presă.

Președintele în funcție al Republicii Moldova, Igor Dodon, a adus felicitări Maiei Sandu pentru alegerea sa în funcție. Totodată, Dodon spune că va apăra votul celor care au votat pentru el, prin sesizări și contestații la Comisia Electorală Centrală și instanțe de judecată.

Igor Dodon spune că au fost înregistrate mai multe încălcări în cadrul scrutinului de duminică, transportarea organizată a alegătorilor, blocarea cetățenilor, în special în stânga Nistrului, „toate le vom depune la organele competente pentru examinare”, scrie unimedia.info.

„Este doar o etapă care s-a încheiat. Urmează altă partidă, care poate fi și mai interesantă. Republica Moldova este țară parlamentară. Eu inițiez discuții de astăzi cu fiecare fracțiune, pentru a înțelege care sunt viziunile. Avem de adoptat bugetul, politica fiscală, de aceea noi trebuie să evităm o criză politică gravă”, a declarat Igor Dodon.

Încă un record

Pe lângă faptul că a devenit prima femeie aleasă președinte, lidera PAS, Maia Sandu, a mai înscris un record, scrie agora.md. Mai exact, niciun partid sau politician nu a obținut până acum mai mai multe voturi decât Maia Sandu într-o competiție electorală.  Analiza aparține companiei iData – Date Inteligente, care a prezentat un grafic comparativ.

Astfel, până la Sandu, recordul a fost deținut de cel de-al doilea președinte al R. Moldova, ales de popor, Petru Lucinschi. Fostul șef al statului a fost ales, în 1996, cu peste 919.800 de voturi.

Vedeți aici top rezultate cu scoruri ce depășesc 300.000 de voturi:

Obiectivele Maiei Sandu

Cu patru zile înainte de scrutin, Maia Sandu declara pentru Deutsche Welle: ”Nicio colaborare cu socialiştii conduşi de Igor Dodon nu mai este posibilă. Ei au încălcat toate angajamentele faţă de cetățeni, precum și față de electoratul propriu şi, dacă mai au demnitate, ar trebui să meargă la alegeri anticipate să dea explicații alegătorilor. Dar vedem că în ultima vreme Dodon, care a promis că va dizolva acest Parlament, acum dă înapoi, încercând să încropească o nouă majoritate cu grupul Şor şi fugarii lui Candu. Vom face tot ce ne stă în puteri să curăţăm clasa politică şi eu merg în această campanie cu angajamentul clar să declanşez alegeri anticipate. Oamenii s-au săturat de hoţi şi vor politicieni oneşti şi dedicaţi în Parlament.

Parlamentul actual nu mai reprezintă voinţa poporului, cetăţenii trebuie să vină la vot şi să aleagă deputați care să-i reprezinte, să scoată ţara din criza pandemică şi economică.

Obiectivul meu ca președinte va fi să scot țara din sărăcie și să întorc autoritățile cu fața la nevoile oamenilor. Voi cere Parlamentului și Guvernului să pună pe agendele lor soluțiile necesare la problemele cu care se confruntă țara. Voi veni cu inițiative legislative și voi merge în Parlament pentru a le promova. Mă voi ghida după un principiu clar – apărarea și reprezentarea cetățenilor”.

UPDATE

Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică, a precizat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Prestigioasa agenție de presă subliniază însă că Maia Sandu privilegiază legăturile mai strânse ale Uniunii Europene cu Moldova sa natală, fostă republică sovietică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol