29 mai 2023, 20:17

Maia Sandu anunță că Putin va fi arestat, dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi că va ordona arestarea liderului rus Vladimir Putin pentru crime de război dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul republicii, în baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), având în vedere că Republica Moldova este semnatară a Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, relatează Unimedia.info şi Ziarul Naţional din Chişinău.

„Da (Putin va fi arestat – n.r.). Republica Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar R. Moldova va respecta decizia Curții”, a răspuns președinta Maia Sandu la întrebările unor jurnaliști străini cărora le-a acordat un interviu la Președinție.

Șefa statului a adăugat că în acest moment nu există risc de invazie militară pentru Republica Moldova, „grație Ucrainei care ține armata rusă departe de granițele noastre”.

„Dar ne confruntăm cu tentative din partea Rusiei de destabilizare a republicii noastre. Din fericire, instituțiile noastre au reușit să apere republica, iar noi devenim tot mai rezistenți”, a spus ea.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în luna martie curent un mandat de arest pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru deportarea ilegală de copii din Ucraina, ceea ce este o crimă de război.

Republica Moldova a semnat şi ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI de la Haga, a cărei jurisdicţie nu este recunoscută de Rusia, potrivit media citate.

‘Când a început războiul, am aflat la 04:00 dimineaţa, iar la 05:00 am fost aici (la birou) aşteptându-i pe membrii Consiliului Suprem de Securitate. Şi puteam auzi bombele care cădeau. Iniţial am crezut că sunt la Odesa, mai târziu am aflat că au fost în Vinniţa, dar le puteam auzi din acest birou’, a evocat Maia Sandu.

În acest moment nu există risc de invazie militară pentru Republica Moldova, „graţie Ucrainei care ţine armata rusă departe de graniţele noastre”, a subliniat în acelaşi interviu Maia Sandu.

Maia Sandu, care a preluat mandatul în 2020 după ce l-a învins la urne pe aliatul prorus al lui Putin, Igor Dodon, acuză Rusia că încearcă să destabilizeze situaţia din fosta republică sovietică.

„Dar ne confruntăm cu tentative din partea Rusiei de destabilizare a republicii noastre. Din fericire, instituţiile noastre au reuşit să apere republica, iar noi devenim tot mai rezistenţi”, a spus ea.

Vladimir Putin a vizitat Republica Moldova de două ori, o dată în 2002, în calitate de preşedinte, şi din nou în 2008, în calitate de prim-ministru. În ambele dăţi pentru a participa la reuniuni ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Sursa foto: Facebook Vitalie Cojocari


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol