19 aprilie 2024, 2:59

Maia Sandu împlinește astăzi 50 de ani

Maia Sandu, prima femeie din istoria Republicii Moldova care a ajuns în funcția de șef de stat, împlinește astăzi 50 de ani.

Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești, RSS Moldovenească, URSS (astăzi în Republica Moldova), în familia lui Grigorie și Emilia Sandu.

Între anii 1989 și 1994 a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. În perioada 2009−2010 a studiat la John F. Kennedy School of Government⁠(en) (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA.

Maia Sandu are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola. Ea are trei diplome de studii economice și administrare publică, dintre care una obținută la Harvard.

Prima femei președinte din istoria țării

În noiembrie 2020, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării și punând capăt mandatului socialistului Igor Dodon, un susținător al regimului de la Kremlin.

Implicată în politica de peste Prut din 2012, Sandu a mizat în campania electorală pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană.

Fost ministru al educației între 2012 și 2015, aceasta a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă.

Tot Maia Sandu a cerut procuraturii să verifice dacă actele de studii ale fostului său șef, premierul Chiril Gaburici, sunt autentice. După verificări, s-a constatat că actele sunt false, iar Gaburici și-a dat demisia.

Sandu a candidat și la alegerile prezidențiale din 2016, însă a fost învinsă în turul 2 de candidatul pro-rus Igor Dodon, acesta obținând 52,11% din voturi, scrie HotNews.

Cerere de aderare la UE

Recent, Maia Sandu a întreprins un turneu  european  și a vorbit în fașa Parlamentului european la Bruxelles.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel la ţările Uniunii Europene să susţină aspiraţiile europene ale ţării sale, într-un discurs susţinut  faţa Parlamentului European, la Bruxelles.

În intervenţia sa în faţa eurodeputaţilor, Maia Sandu a evidenţiat modul în care invadarea Ucrainei de către ţara vecină Rusia a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei, cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice şi sfere de influenţă”.

În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat convingerea fermă că ţara sa face parte din comunitatea europeană.

„Suntem conştienţi de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conştienţi de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de ţară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană”, a declarat ea.

În final, cu privire la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a insistat pe faptul că Republica Moldova a condamnat imediat războiul împotriva Ucrainei. „Sprijinim suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, aşa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Şi vor fi întotdeauna”, a spus ea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol