23 ianuarie 2022, 18:25

Asociațiile MaiMultVerde și Bloc Zero lansează „Documentare pentru Schimbare”

Evenimentul de lansare a proiectului „Documentare pentru Schimbare” va avea loc vineri, 30 iulie, ora 20.30, în Parcul Central din Deva. La eveniment va fi proiectat filmul documentar „Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei” (r. Fabian Daub, Germania – Romania, 2012, 92 min). Accesul la eveniment este gratuit și se face în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii în spațiul de proiecție este obligatorie pe toată durata evenimentului.

Proiectul „Documentare pentru Schimbare” utilizează filmul documentar ca instrument educațional, cu scopul de a încuraja adolescenții din județul Hunedoara să conștientizeze problemele de mediu din comunitatea lor și să se implice în rezolvarea lor. În cadrul proiectului cu sloganul “Nu da cu seen problemelor de mediu”, tinerii din 11 unități de învățământ din zona municipiului Deva vor aprofunda teme precum ecologia, activismul și drepturile omului și vor descoperi o abordare alternativă și inovatoare, în care proiecțiile de film devin un context în care profesorii și elevii colaborează și învață împreună.

Filmul proiectat abordează situația din Roșia Montana, caracterizată printr-o stare de confuzie generată de sosirea unei corporații românești cu acționari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporația plănuiește să radă de pe fața pământului o mare parte din comună și din împrejurimile sale, pentru a avea acces la cel mai mare zăcământ aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianură pentru extragerea aurului, un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economică din zonă, însă unul cu potențial fatal pentru mediul înconjurător și pentru frumoasele peisaje din zonă. Peste 2.000 de oameni urmează să-și piardă casele. Mulți dintre ei au ales să se mute în orașele mari, însă un grup mic de locuitori înfruntă Compania și își apără casele cu tot ce au. O luptă îndelungată dusă de oameni într-o comună adânc divizată, unde falia dintre oponenții și suporterii proiectului minier desparte chiar și familii.

Proiectul „Documentare pentru Schimbare” include și:

  • crearea unui catalog de filme pe teme de mediu, accesibil gratuit de către profesori și elevi pe site-ul dedicat;
  • dezvoltarea unui ghid de educație de mediu care va conține o componentă teoretică despre noțiunile cheie din domeniul ecologiei, sustenabilității și activismului civic, dar și una mai aplicată, care va propune o serie de activități practice pentru elevi;
  • implementarea unei sesiuni de formare în predarea educației de mediu prin film documentar, adresată profesorilor din unitățile școlare partenere;
  • organizarea unei acțiuni de ecologizare la nivel local.

 

Proiectul este derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Bloc Zero, cu sprijin financiar de la Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este mobilizarea tinerilor din școlile și liceele din orașul Deva și Comuna Șoimuș pentru a se poziționa ca actori responsabili și implicați civic, conștienți de problemele comunității din care fac parte.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.