18 martie 2025, 21:39

Mama Pan, prima brutărie socială din România cu preparate ca la mama acasă

Mama Pan îți aduce pe masă produse de brutărie ca la mama acasă, fără conservanți și aditiv, atent pregătite chiar de șapte mame care sunt și grijulii cu sănătatea ta, rețele fiind potrivite și pentru cei ce urmează diferite regimuri recomandate de medici.

Mama Pan este prima brutărie socială, la ea lucrând persoane care fac parte dintr-o categorie defavorizată și cu o situație financiară precară, însă mâinile pricepute și sufletul plin de voie bună ajută la plămădirea celor mai bune produse de panificație.

Povestea întreprinderii Mama Pan a început la sfârșitul anului 2015, când prin fonduri europene a luat naștere acest proiect inițiat de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, o organizație non-guvernamentală care promovează integrarea principiului egalității de șanse pentru femei și bărbați în politicile publice.

Am stat de vorbă cu Irina Sorescu, președintă executivă CPE și inițiatoarea brutăriei sociale, pentru a descoperi detaliile ce au stat în spatele dezvoltării afacerii, valorile promovate și prin ce se deosebesc produsele lor de cele ale unei simple brutării. De asemenea, Irina Sorescu mi-a povestit și despre greutățile pe care le întâmpină o afacere socială în România și de ce planurile pentru Mama Pan au obstacole în a fi îndeplinite.

Sursă imagine: Arhivă Mama Pan

Manuela Dinu: Pentru început, ne puteți povesti mai multe despre Mama Pan? Cum ați început, care a fost traseul urmat și pașii de finanțare?

Irina Sorescu: Mama Pan este o brutărie socială și funcționează în cadrul unei fundații, Centrul pentru Parteneriat și Egalitate, care se ocupă de drepturile femeilor și practic această brutărie a oferit locuri de muncă pentru femeile aflate în situații dificile. Mai exact este vorba despre acele femei care au acces mai greu la un job. Noi ne-am concentrat mai mult pe acest aspect, pe femeile care își cresc singure copiii și alte mame care se află în situații dificile, care au peste trei copiii ori care au avut acces redus la educație și care în consecință trăiau într-o zonă de precaritate. Am început acum doi ani cu o finanțare din fonduri europene care ne-a permis să cumpărăm echipamentele din brutărie și să susțină activitatea cam 4-5 luni, apoi am fost total pe cont propriu.

Specificul nostru îmbină trei elemente importante:

  • Femeile cu care și pentru care lucrăm, menționate anterior;
  • Ne-am propus să facem pâine și produse de patiserie sănătoase, acest lucru înseamnă că nu folosim nici un fel de aditivi, conservant, aromă artificială, iar în loc de drojdie folosim maia și toate produsele sunt făcute artizanal;
  • În al treilea rând este vorba despre donații pe care noi le putem face cu ajutorul unor companii, mecanismul fiind următorul: companiile respective pe care noi la găsim finanțează producția de pâine și patiserie, iar aceste produse le donăm unor organizații care susțin centre de zi pentru copii aflați în situații de vulnerabilitate.

Legat de partea financiară, Mama Pan se susține din două direcții, pe de-o parte vânzare de produse către clienți, persoane fizice sau companii, și pe de altă parte, din această parte de sponsorizare și programul de donații.

Manuela Dinu: Care sunt valorile promovate de dumneavoastră la Mama Pan?

Irina Sorescu: Valorile noastre sunt legate de solidaritate, deoarece clienții noștri știu cine sunt angajatele noastre, știu care este profilul organizației și noi le oferim în schimb hrană sănătoasă, o relație foarte personală dat fiind că ținem cont de părerile lor și adaptăm produsele după cum ne este sugerat, mai ales când vine vorba despre aspecte ce țin de sănătate. Așa se face că în ultima perioadă am dezvoltat o gamă de produse care sunt cumpărate pentru diete speciale, ca de exemplu cele pentru intoleranță alimentară. Vorbim aici despre produsele din făinuri fără gluten.

Sursă imagine: Arhivă Mama Pan

Manuela Dinu: Unde vă găsim produsele și cum le putem comanda? 

Irina Sorescu: Noi funcționăm în trei direcții, una este cea de distribuție pentru clienți, persoane fizice care pot comanda pe site. Avem de câteva zile opțiunea de a plăti direct pe site, practic e un magazin online. Ei comandă produsele și la o comandă minimă de 50 lei, noi facem livrarea acasă sau la birou. Atunci când vorbim despre comenzi la birou sunt mai multe persoane care fac o listă de cumpărături, dau comanda și primesc produsele. Avem o serie de magazine partenere, în care clienții care nu au această comandă minimă de 50 lei se pot duce să-ți ridice produsele. Mai avem două magazine în care se comercializează produsele noastre, fără comandă. De asemenea, avem și componenta de catering, de pauză de cafea pentru companii și alte tipuri de organizații care au evenimente și comandă de la noi în special produsele de patiserie. Avem și clienți în rândul restaurantelor și grădinițelor, care comandă pentru consumul intern.

Cele mai comandate produsele sunt pâinile cu făină integrală, care de la început au rămas un reper. În ultima vreme au început să fie cerute și pâinile speciale, fără gluten, din făină de migdale, de cânepă. Pe partea de patiserie, biscuiții sărați cu semințe și cornulețele cu magiun fără zahăr.

Sursă imagine: Arhivă Mama Pan

Manuela Dinu: În general, credeți că ajutorul primit trebuie dat cumva înapoi societății? Este puterea exemplului îndeajuns sau ce alte soluții propuneți?

Irina Sorescu: Dincolo de a cumpăra produse de la întreprinderi sociale, nu este doar cazul nostru, în ultima vreme au apărut mai multe care oferă produse și servicii de calitate și din punctul meu de vedere, a alege să cumperi de la o astfel de structură e parte din a întoarce către societate ceva din resursele pe care le ai, din a face bine, cu îndeplinirea acestei condiții de calitate. Mai există componenta de voluntariat pe care persoanele pot alege să o facă. Noi mereu ne-am bucurat să fim ajutați în diverse aspecte alte activității noastre, pe partea de marketing, pe partea de statistici, financiar, fiecare cu ce a putut să ajute. La noi, componenta de donație efectivă nu a funcționat, nici nu am accesat-o, nu am promovat-o ca atare, iar pe mecanismul de 2% nu am avut așa mari succese. Oamenii ne susțin cumpărând produsele noastre.

Teoretic, puterea exemplului ajută, însă acestea nu sunt foarte cunoscute.  Afacerile sociale nu au o istorie îndelungată, oamenii nu cunosc și trebuie să explici ce presupune o astfel de afacere, de ce e socială. Consider că mai este mult loc pe zona asta de dezvoltare. Până ajungi să promovezi conceptul îți ia foarte mult și ai nevoie de perseverență.

Manuela Dinu: Cum arată o zi oarecare la Mama Pan? 

Irina Sorescu: Echipa e compusă din șase persoane care lucrează direct în producție, adică brutăresele. Ele sunt coordonate de șefa de producție, care nu doar coordonează munca lor, dar este și responsabilă de crearea de rețete și de urmărirea calității produselor. Avem două persoane în zona de distribuție. Pe lângă aceștia mai este și echipa fundației, care pe lângă alte tipuri de activități dedică o parte din timp brutăriei pe partea de relații cu clienții, participare și organizare de evenimente, comunicare, partea de financiar administrativ. E o muncă de echipă, compusă din cei de la brutărie și o parte din cei de la fundație.

După cum spuneam anterior, produsele noastre nu au conservanți, ceea ce le face să aibă un termen de valabilitate mic, iar asta înseamnă că nu putem să lucrăm pe stoc și este nevoie de comandă. Foarte rar să avem produse pe lângă cele deja comandate și să le putem da cuiva care vine să cumpere. Facem câteva care rămân pe stoc, dar un număr foarte mic. Preluăm comenzi până la ora 12, iar acestea urmează să fie livrate a doua zi. Producția începe cu pâinile, acestea au un proces mai îndelungat, apoi produsele de patiserie, la sfârșitul zilei se ambalează și schimbul de dimineață sortează în funcție de lista de comenzi.

Sursă imagine: Arhivă Mama Pan

Manuela Dinu: Este România locul potrivit pentru dezvoltarea unei întreprinderi sociale? Ce credeți că ar trebui schimbat pentru ca lucrurile să meargă mai bine? 

Irina Sorescu: E foarte greu de susținut. E potrivită oarecum pentru că este la început și atunci când este într-un studiu incipient ai oportunități. Partea proastă a lucrurilor este că nu există niciun fel de facilități din partea statului, deși ar trebui să fie. Ceea ce facem noi este să luăm niște oameni care sunt în grija statului și să-i trecem în partea cealaltă, unde devin contribuitori la bugetul statului. Pentru acest aspect cred că se cuvine să primim niște facilități. Suntem plătitori de TVA, taxe și impozite ca orice fel de angajator, fără niciun fel de diferențiere. Alte beneficii care ar trebui să existe, sunt acces la spații de producție din patrimoniul comunității locale, poate organizare de evenimente la care să fim scutiți de plata taxei de participare, sunt o multitudine de modalități prin care poate fi susținută o afacere socială. Inclusiv contracte preferențiale cu structuri ale statului, fiind o practică des întâlnită în alte țări în care economia socială este dezvoltată.

Manuela Dinu: Ce planuri aveți cu Mama Pan?

Irina Sorescu: Căutăm un spațiu pentru a deschide un magazin Mama Pan, care va vinde produsele noastre, dar să aibă și o mică zonă de pregătire a mâncării sănătoase, de tipul: supe, salate, sandvișuri. Nu dorim un restaurant, ci un fel de fast-food sănătos. Însă este greu să găsim un spațiu adecvat pentru asta.

Și dacă nu ne credeți pe noi când spunem că produsele sunt într-adevăr delicioase și nu conțin bazaconii, vă invităm să accesați pagina web a brutăriei și să comandați după bunul plac.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol