10 decembrie 2023, 18:35

MAMAIA: Tabără pentru 10 copii cu diabet și părinții lor, deschisă în premieră în Dobrogea

Numărul copiilor și tinerilor din România diagnosticați cu diabet zaharat, este în creștere. Incidenţa diabetului juvenil era estimată în 2010 la 262 cazuri noi pe an, potrivit Federației Asociațiilor Diabeticilor din România. Cauzele declanșării bolii sunt multiple și pornesc de la stres, alimentație și, în general, de la o viață dezordonată.

Zece copii cu diabet din Dobrogea şi părinții lor se află de duminică într-o tabără la mare, prin grija Lions Club Constanța și a Asociației copiilor și tinerilor cu diabet Sweetland, din județul Constanța.

Pe durata taberei, copiii sunt învățați prin jocuri și activități educative cum să aibă grijă de sănătatea lor.

Deși numărul copiilor cu diabet este mare, alegerea celor 10 copii nu s-a făcut întâmplător spune Valentin Uleşanu, reprezentantul Lions Club Constanța:

Valentin Uleșeanu:

Marea majoritate fac parte din familii cu situații financiare mai puțin fericite și ne-am gândit că ei nu își pot permite să ajungă la mare. Copiii sunt însoțiți de un părinte în tabără pentru că se încearcă în primul rând să se clarifice problemele de alimentație, de nutriție. În mod normal, o familie care are un copil cu diabet, primul lucru despre care se vorbește este un cântar pentru carbohidrați.

Este primul an în care se organizează o tabără pentru copiii cu diabet pe litoral, iar inițiativa va fi urmată de organizarea unor grupuri de suport și de activități educative în licee și școli.

Valentin Uleșeanu:

Dacă tabăra s-ar termina și n-ar mai fi nimic după, ar fi o picătură într-un ocean și nu cred că ar conta atât de mult cât ne dorim. Ea este urmată de formarea unui grup de suport, pentru că, acum, copiii se cunosc mai bine decât pe holurile spitalului. Este posibil să existe grupuri de suport doar pentru copii, doar pentru părinți sau comune. O să vedem, în funcție de ceea ce se constată în timpul taberei. Vom continua și după acest aspect cu activități de educație în licee și școli. Facem deja lucrul ăsta de un an de zile. 

Cei 10 copii cu diabet din Dobrogea și însoțitorii lor vor sta în tabără în perioada 3 – 8 septembrie,  timp în care vor avea parte, pe lângă  activitățile educative, tabăra având ca obiectiv principal sprijinirea copiilor insulino-dependenți, și de activități de vacanță și distracție.

Deschiderea oficială a taberei a avut loc duminică.

Evenimentul este organizat în întregime de voluntari, fiind una dintre cele 6 tabere organizate la nivel național (Oradea, Iași, Arad, Bacău, Ploiești și Constanța). De altfel, Lions Club International organizează același tip de tabere cu titlu gratuit, pe tot cuprinsul globului – transmit organizatorii.

Voluntarii implicați în proiect au pregătit un program variat pentru copii, din care nu lipsesc atelierele de lucru, plimbările cu autobuzul etajat și telegondola, vizitele la Delfinariu, Planetariu și Muzeul Militar, vizionări de filme, activități distractive la Intelect Parc sau pe plajă. De asemenea, un psiholog a pregătit o sesiune de jocuri de dezvoltare personală, iar  asistența medicală va fi asigurată pe toată durata taberei.

Liliana Moldoveanu, președintele Asociației Sweet Land Constanța:

Pentru mulți copii insulino-dependenți, afecțiunea de care suferă poate fi un motiv de a renunța la vacanțele și taberele pe care orice copil și le dorește. Și asta pentru că diabetul nu ia vacanță. Copilul cu diabet trebuie să-și respecte planul alimentar, să-și monitorizeze glicemia, să-și administreze insulina. Și foarte important este să fie alături de el, cineva care să știe toate aceste lucruri și care să poată interveni în caz de urgență. Prin această tabără, noi vrem să le oferim copiilor experiența unei vacanțe în siguranță. Copiii vor avea alături de ei pe cineva din familie, specialiști care îi pot ajuta să fie în siguranță și voluntari care îi vor antrena în diverse activități distractive dar și educative.

Tabăra pentru copiii cu diabet este finanțată de Fundația Internațională Lions Club și este organizată de Lions Club Constanța cu ajutorul Asociației Sweet Land Constanța.

Foto: Liliana Moldoveanu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol