28 martie 2024, 13:17

Manifest ecologic în cadrul Cranavalului de la Rio 2019

Mii de oameni din diferite părți ale lumii visează într-o zi să ajungă în epicentrul evenimentelor de la cel mai mare carnaval al lumii. Carnavalul din Brazilia are loc anual în februarie sau martie, începe cu 40 de zile înainte de Paște și simbolizează apropierea Postului (carne vale înseamnă „la revedere, carne”). Sărbătorește întreaga țară, dar cel mai mare este Carnavalul de la Rio de Janeiro, care a intrat chiar în Cartea Recordurilor Guinness pentru amploarea și grandoarea sa.

Carnavalul brazilian oficial durează 5 zile, iar în a 6-a zi are loc parada principală a campionilor, iar imensa paradă stradală este plină de petrecăreți, turiști și dansatoare ale școlilor de samba din Rio (peste 200, împărțite în 5 divizii).

Pregătirea Carnavalului de la Rio pentru anul următor începe imdediat după terminarea paradei. În fiecare liga participă mii de profesioniști. Sponsorii privați adoptă un cost ridicat pentru crearea costumelor pentru fiecare persoană, dar cei care ramîn la urma, refuză de totul petru a putea sa-și permita prezența la carnaval.

Un mic muzeu din „Sambodromul”, care este deschis vizitatorilor pe tot parcursul anului, povestește despre tradițiile și detaliile carnavalului.

Sursă Foto: telegraph.co.uk

De-a lungul timpului, costumele sclipicioase și paietele au constituit un element fundamental al paradelor din cadrul Cranavalului de la Rio. Însă, începând cu acest an, organizatorii au început să folosească o serie de decorațiuni ecologice, pentru a trage întâi de toate un semnal de alarmă. Aceștia au ajuns la această concluzie după ce mai mulți cercetători au atestat faptul că microparticulele din plastic ajung în final în oceanul planetar.

Aceste microparticule care strălucesc în numeroase culori pe chipurile şi trupurile participanţilor la carnavalul brazilian sunt foarte poluante şi reprezintă o veritabilă ameninţare pentru fauna marină: după ce sunt spălate de pe trup, ele ajung în sistemul de canalizare şi, apoi, în ocean, potrivit Agerpres.

„Voi folosi întotdeauna multe paiete, consider că e ceva genial. Însă atunci când am descoperit că ele sunt făcute din plastic şi aluminiu, mi-am spus că ar trebui să facem ceva pentru a schimba acest lucru. Aceste paiete sunt mai uşoare şi nu sunt nocive. În schimb, ele fac bine pielii şi nu au niciun impact asupra vieţii marine”, a adăugat creatoarea lor. După doar trei zile, „paietele se descompun şi revin la starea lor naturală, alge şi pietre, iar asta nu reprezintă o problemă atunci când ajung în mare”

Citeți întreg materialul aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol