19 aprilie 2024, 10:00

Manifestație în apărarea șobolanilor în timp ce gunoierii sunt în grevă. Paris, mon amour!

Asociația pariziană pentru apărarea animalelor PAZ a organizat sâmbătă o demonstrație pentru a apăra cauza… șobolanilor. O acțiune care sochează, într-un moment în care capitala Franței este inundată de gunoaie, din cauza grevei gunoierilor care se opun reformei pensiilor, scrie Le Parisien.

Această mișcare, care intervine în plină revoltă împotriva reformei pensiilor, la care participă în mare măsură gunoierii, își propune să sensibilizeze opinia asupra situației șobolanilor, care au invadat capitala Franței.

Activiștii acestei asociații pariziene care se ocupă de problemele legate de suferința animalelor la Paris, a organizat un „mic eveniment pentru apărarea șobolanilor în fata bisericii Saint-Sulpice”.

„Este timpul să oprim otrăvirea masivă a șobolanilor”, a spus Amandine Sanvisens, co-fondatorul PAZ. Trebuie să experimentăm cu alte metode. Asociația intenționează să „conteste primăria Parisului”, să „pună subiectul șobolan pe masă”.

PAZ regretă că aceste „animale uimitoare, inteligente, sociale și chiar amuzante, înzestrate cu capacități surprinzătoare de empatie” sunt ucise de Primărie „cu un arsenal de metode crude”, precum cutiile mari negre pe care le vedem în parcuri, cu anticoagulant, momeli care provoacă „sângerări nesfârșite”. Amandine Sanvisens laudă „Statele Unite, care testează metodele contraceptive, cu momeală”.

„Ne-am făcut cererea la sediul poliției cu mult înainte de greva gunoierilor, se apără Amandine Sanvisens. Nu are nimic de-a face cu asta. Și din 2008 am lansat campania noastră pentru șobolani.”

„Această demonstrație este ridicolă, spune Romain Lasseur, biolog, specialist în șobolani, doctor în toxicologie animală. Nu este nici locul, nici timpul, în mijlocul acestei mișcări sociale care îi face pe parizieni să sufere, cu șobolani și un risc pentru sănătate”.

Șobolanul, „un subiect al fanteziei”

Christophe Farinet, personalitate sindicală printre gunoieri, supervizor și secretar general adjunct al sindicatelor pentru curățenie și salubritate, minimizează acest lucru. „Nu există mai mulți șobolani decât de obicei. Mai mult, după marile greve ca în 2010, când gunoierii s-au întors la muncă, nu observaserăm creșteri printre populațiile de șobolani.”

„Șobolanul este un subiect de fantezie”, descifrează la rândul său Olivier Thomas, istoric, care tocmai a publicat „Șobolanii au intrat în Paris”. „Problema este la fel de veche precum conviețuirea cu omul. Iar parizienii au o relație complexă cu rozătoarele. Cifrele stau mărturie în acest sens. „În funcție de surse, de cărți, de vremuri, în Paris sunt între 1 și 25 de milioane de șobolani!”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol