17 iulie 2024, 16:02

Marea confruntare Biden-Trump. Cum a fost?

Era la o premieră istorică – prima dezbatere între un președinte în funcție și un fost deținător al poziției. Confruntarea Joe Biden-Donald Trump a fost așteptată nu doar în SUA anului electoral, ci de întreaga planetă. Numai că bilanțul nu arată bine, mai ales pentru democrați, care au ieșit și mai îngrijorați decât intraseră în această cursă. Deși nu a fost cea mai bună seară a lui Trump, Biden a creat senzația de nesiguranță, după cum indică CNN. Situația arată o rezistență ieșită din comun a lui Trump, dar și a celor care-l susțin.

Joe Biden, în dezbatere, a avut o voce ștearsă, puțin răgușită, prin care n-a reușit să se impună în fața lui Donald Trump. A avut un debut slab, marcat de bâlbâieli și de ezitări, dar și-a revenit pe parcurs.

Pe de altă parte, Trump a evitat întrebările dificile printr-un atac constant la vârsta și opintelile în exprimare ale lui Joe Biden.

CNN a anunțat înainte de dezbatere că moderatorii nu vor verifica afirmațiile candidaților în timp real.

Acest lucru a dus la multe enunțuri false și exagerate din partea celor doi candidați, care nu au fost rectificate, dar și la multe acuzații de minciună venite din partea acestora.

Ar putea exista o contestare a convenției democrate? Cum ar funcționa aceasta? Înlocuirea președintelui ar putea să nu fie o opțiune, au spus ei, dar mulți democrați renumiți vorbesc despre asta, stimulați de prestația tulburătoare a lui Biden la dezbatere, scrie The Guardian.

Se pregătește vreo schimbare?

Faptul că o rețea liberală a abordat ideea că un președinte în exercițiu care candidează pentru realegere ar putea fi înlocuit după ce a câștigat nominalizarea arată cum democrații se străduiesc după dezbatere să susțină în continuare capacitatea lui Biden de a conduce națiunea. Mulți se întreabă dacă partidul ar trebui să se gândească serios la ce altceva ar putea fi făcut în schimb.

În ciuda eforturilor lui Biden de a-l acuza pe Trump în legătură cu propriul său bilanț ca președinte, Trump a fost în mare parte neclintit. Aparent, el și-a menținut alegerile pentru Curtea Supremă. La un moment dat, Trump pare să fi rostit cuvintele „să nu ne comportăm ca niște copii”, care ar putea fi cea mai memorabilă replică a serii. De asemenea, l-a numit pe Biden „candidatul Manchurian”.

Trump a mințit din abundență. Dar puțin din toate acestea ar putea conta în noiembrie. Americanii vor un președinte care emană vigoare. Iar Biden nu este asta.

Dezbaterea îi va furniza lui Trump o mulțime de materiale pentru reclamele din campanie. S-ar putea să fie timpul pentru o convenție deschisă. Luna august ar putea fi interesantă, este concluzia unuia dintre analiștii de la The Guardian.

Îngrijorările existente au devenit și mai profunde

Mulți americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vârsta lui Joe Biden și la capacitatea sa de a ocupa funcția prezidențială, iar acum, după 90 de minute de Trump vs. Biden, îngrijorările au devenit și mai profunde, scriu, la unison, presa americană, dar și The Guardian și BBC. De ce? Pentru că președintele SUA a intrat în dezbatere cu o ștachetă mică de atins și s-a poticnit. A fost plat. A divagat. A fost neclar. Iar echipa de campanie a lui Biden a transmis presei americane abia la jumătatea dezbaterii că liderul de la Casa Albă se luptă cu o răceală, într-o încercare de a explica vocea sa răgușită.

The Guardian este chiar mai tranșant: ”Vârsta și acuitatea lui Joe Biden au fost în centrul atenției. Părea pierdut, iar democrații au intrat aproape sigur în panică. În unele momente, președintele abia a reușit să pună cap la cap două propoziții coerente. Donald Trump a câștigat seara, și nici măcar nu a fost în forma maximă. Trump a preluat comanda de la început. Părea energizat și implicat. Ceea ce a spus Trump a contat mai puțin decât modul în care a spus-o; el a răspuns cu fermitate la orice întrebare pusă. Și-a bătut joc în mod repetat de Biden. Dacă acesta ar fi fost un meci de box, arbitrul l-ar fi oprit în runda a treia”.

”Dezbaterea a fost o calamitate totală, în special pentru Biden. Președintele a fost adesea greu de urmărit și uneori incoerent; el s-a străduit să răspundă la întrebări care ar fi trebuit să fie ușoare în ceea ce privește problemele favorabile democraților. Ar fi frumos dacă substanța ar conta mai mult decât stilul, deoarece substanța remarcilor lui Biden a fost importantă și a promis un viitor mai prosper, sigur și liber pentru americani decât cel al lui Trump. Dar discursul său a fost extrem de dificil de urmărit chiar și de cei mai conectați dependenți de politică, ca să nu mai vorbim de telespectatorul obișnuit de acasă”, scrie un alt comentator de la The Guardian.

”Am făcut două teste cognitive, le-am trecut cu brio. Tocmai am câștigat două campionate de golf, nici măcar nu sunt profesionist. Pentru a face asta, trebuie să fii destul de inteligent și să lovești mingea foarte tare”. Inutil de spus ale cui sunt aceste cuvinte. Desigur, foarte stăpânul pe sine Donald Trump.

Care nu s-a sfiit să sugereze că Biden a încurajat atacurile militare ale lui Putin. Nimeni nu a intervenit, iar Biden i-a replicat că ceea ce a spus Trump e o „prostie”.

Deși Biden a avut informații solide, care puneau într-o lumină pozitivă administrația sa în ce privește forța economiei SUA, scăderea inflației și crearea de locuri de muncă, nu a reușit să transmită alegătorilor sentimentul de încredere în viitor.

”Putin este un criminal de război. Putin nu se va opri la Ucraina”, a spus, răgușit și șters, Biden. Dar probabil nimeni nu se mai sperie de asta, dacă nu e rostită pe un ton ferm.

În ce privește politica externă, este de remarcat faptul că din nou Donald Trump nu a criticat agresiunea militară a lui Vladimir Putin, fiind evaziv în ce privește modul prin care urmărește să încheie războiul din Ucraina. Pe această temă, Biden a fost clar, susținând cauza Ucrainei. „Alături de SUA au venit 50 de state din întreaga lume, care au înțeles pericolul reprezentat de Putin pentru pacea întregii lumi”, a spus actualul președinte.

Așa că, intrat pe terenul său, Trump s-a simțit în largul lui. O importantă parte a dezbaterii a fost axată pe tema imigrației, oferindu-i posibilitatea lui Donald Trump să spună că Biden a deschis granițele, iar cei care intră ilegal în SUA „sunt tratați mai bine ca veteranii de război”, o afirmație neadevărată.

Câteva dintre momentele-cheie ale dezbaterii:
🔴 În ceea ce privește declarațiile de final, Trump și-a prezentat bilanțul din timpul primului său mandat de președinte și l-a numit pe Biden „un plângăcios”, spunând că „întreaga țară explodează din cauza ta, pentru că nu te respectă”, după cum indică și CNN. În declarația sa de final, Biden s-a concentrat pe taxe și a promis că va reduce inflația.
🔴 În ceea ce privește securitatea socială, Biden a declarat că îi va „face pe cei foarte bogați să înceapă să plătească partea lor echitabilă” pentru a menține solvabilitatea asigurărilor sociale. Mai mult, președintele american a spus că nu va crește costul asigurărilor sociale pentru persoanele care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari pe an.
🔴 În ceea ce privește dosarele penale, Biden a adus în discuție condamnările penale ale lui Trump. „Singura persoană de pe această scenă care este un infractor condamnat este acest om la care mă uit chiar acum”, i-a spus Biden lui Trump.
🔴 În ceea ce privește atacul de la Capitoliul SUA, din 2021, Trump a spus: „Pe 6 ianuarie am fost respectați în întreaga lume”. Pe de altă parte, Biden a subliniat că Trump i-a încurajat pe oameni să meargă la Capitol Hill și a stat în Biroul Oval timp de trei ore „privind, fiind implorat de vicepreședintele său și de o serie de colegi de-ai săi republicani să facă ceva, să ceară o oprire, să pună capăt revoltei”.
🔴 În ceea ce privește migrația, Biden a prezentat un acord bipartizan pe care l-a negociat și care a fost respins în Senat privind problemele de la frontieră. De asemenea, el a subliniat politica lui Trump de separare a familiilor. Trump a repetat afirmațiile potrivit cărora politicile de migrație ale lui Biden sunt responsabile pentru crimele violente din SUA. Joe Biden a susținut că în mandatul său a impus cea mai dură lege antiimigrație, a scurtat termenul de procesare a documentelor pentru cei care intră în țară și a creat o procedură rapidă pentru a fi repatriați. De asemenea, Biden l-a acuzat pe Trump că în timpul mandatului său a creat un haos la granițe, iar măsurile radicale luate au dus la o criză umanitară în care „mamele au fost despărțite de propriii copii, fiind ținute în cuști”.
🔴 În ceea ce privește războiul din Gaza, Trump nu a răspuns direct dacă ar susține un stat palestinian independent pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas. Dar a spus că SUA ar trebui să lase Israelul să „termine treaba” împotriva Hamas în Gaza. Pe de altă parte, Biden a scos în evidență o propunere pe care a susținut-o de a se face un schimb de ostatici între cei deținuți în Gaza și prizonierii palestinieni și de a se înceta focul „cu condiții suplimentare”, mai indică CNN.
🔴 În ceea ce privește vârsta, Biden a subliniat faptul că adversarul său este cu doar câțiva ani mai tânăr decât el, dar a spus că este „mult mai puțin competent”. Președintele american a îndemnat alegătorii să se uite la dosarul său. În replică, Trump l-a provocat pe Biden la un test cognitiv. Cei doi s-au certat apoi pe abilitățile de golf, scrie presa americană.
🔴 În ceea ce privește avortul, Trump a declarat că nu va bloca accesul la medicamentele pentru avort, reiterându-și poziția conform căreia reglementările privind avortul ar trebui să fie decise de state. Biden a ripostat, spunând că lăsarea avortului la latitudinea statelor este ca și cum ar lăsa protecția drepturilor civile la latitudinea statelor. Biden a revenit asupra afirmațiilor lui Trump conform cărora hotărârea Roe v. Wade le permitea medicilor să ucidă copii „în luna a noua”, spunând că „pur și simplu nu este adevărat”.
🔴 În ceea ce privește economia, Trump a susținut că creșterea numărului de locuri de muncă în timpul președinției lui Biden este doar o „revenire” după închiderea pandemiei. Candidații au dat vina unul pe celălalt pentru inflația din SUA, Biden afirmând că economia pe care a moștenit-o este parțial responsabilă de inflație, în timp ce Trump a spus că Biden nu a moștenit „aproape nicio inflație”.
🔴 În ceea ce privește războiul din Ucraina, Trump a spus că nu ar fi avut loc niciodată dacă Statele Unite ar fi avut un lider. A uitat însă să menționeze că a fost foarte critic faţă de miliardele de dolari cheltuite de Statele Unite pentru a sprijini Kievul în războiul împotriva Moscovei. În schimb, Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că este un „criminal de război” şi a apărat ajutorul american acordat Kievului.
🔴 În ceea ce privește schimbările climatice, Joe Biden l-a acuzat pe Trump că nu a făcut nimic pentru a lupta împotriva acestora, iar Donald Trump şi-a apărat palmaresul şi a justificat în special ieşirea din Acordul de la Paris. „A fost o afacere foarte proastă pentru americani”, a spus Trump.
🔴 Potrivit USA Today, vocea, ezitările și mimica uneori pierdută a lui Biden, precum și incapacitatea lui de a respinge atacurile și dezinformările lui Trump, au făcut ca, imediat după terminarea dezbaterii, discuția să devină una despre un alt subiect: „Mai rămâne sau nu Joe Biden candidatul democrat pentru 5 noiembrie?” – întrebarea a fost sugerată de fostul strateg de top al lui Barack Obama, David Axlerod. Separat, Reuters a citat un alt strateg democrat sub protecția anonimatului, care a declarat că prestația lui Biden a fost „un dezastru”.
🔴 Pe la începutul dezbaterii, indică BBC, unele dintre răspunsurile lui Biden au fost absurde. A încheiat un răspuns spunând: „În sfârșit am învins Medicare”, făcând referire la programul guvernamental de asistență medicală pentru vârstnici.
🔴 Kate Beddingfield, fosta directoare de comunicare a lui Biden, a spus la CNN că misiunea președintelui american a fost să demonstreze că are energia și rezistența necesare pentru un al doilea mandat, iar el a eșuat în a face acest lucru.
🔴 Biden a lovit tare în anumite momente, în încercarea de a schimba ritmul partidei. Este posibil ca câteva dintre aceste lovituri să fi avut efect, provocând reacții furibunde din partea lui Trump, mai arată BBC.
🔴 Din păcate pentru Biden, faptul că primele câteva subiecte s-au referit la principalele probleme ale alegătorilor – economia și imigrația – în privința cărora sondajele arată că americanii au mai multă încredere în Donald Trump – nu a făcut decât să înrăutățească problema pentru președinte.
🔴 Cel mai prost scenariu pentru iubitorii de democrație s-a întâmplat. Trump a fost mai concentrat și a oferit în mare parte o prestație disciplinată și agilă. A evitat întreruperile și agresivitatea care i-au subminat prima dezbatere din 2020 și, ori de câte ori a fost posibil, a readus discuția la atacurile asupra dosarului în care e implicat fiul lui Biden.
🔴 Cum îi stă în fire, Trump a făcut în mod repetat afirmații care nu au fost susținute de fapte, precum și falsuri absolute, dar Biden a fost în mare măsură incapabil să îl pună la colț cu privire la acestea. De exemplu, atunci când subiectul a devenit avortul, Trump a mutat în mod repetat atenția asupra a ceea ce a spus el că este extremismul democrat. Biden nu a parat minciuna.
🔴 Într-o încercare de a muta atenția, democrații au scos-o la lumină pe vicepreședinta SUA, Kamala Harris, care a recunoscut că președintele Joe Biden a avut un „început lent”, dar că a avut apoi „un final puternic”.
🔴 Biden i-a mai spus lui Trump că are simţul moral al unui depravat, în timp ce Trump l-a acuzat pe Biden că este plătit de China.
🔴 Cam asta a fost, pe scurt, cea mai timpurie dezbatere din istoria modernă a SUA, în parte pentru că așa a dorit echipa lui Biden. Unul dintre motive este că au dorit să mute atenția asupra lui Trump mai devreme în sezonul de campanie, în speranța că alegătorilor americani le va fi reamintită natura haotică a președinției sale. Dar, după dezbatere, se va vorbi mai mult despre prestația lui Biden decât despre cea a lui Trump. Ăsta e adevărul.
🔴 Cu excepţia oricăror surprize, dezbaterea este puţin probabil să schimbe prea mult liniile într-o ţară în care polarizarea politică este extremă. Cu toate acestea, miza este enormă: dacă unul dintre cei doi candidaţi reuşeşte să cucerească câţiva alegători independenţi, acest lucru ar putea fi suficient pentru a-i oferi un avantaj în noiembrie, în condiţiile în care alegerile se anunţă foarte strânse. Pentru a face acest lucru, indică o analiză AFP, Joe Biden trebuie să asigure oamenii de vitalitatea şi sănătatea sa, iar în această privinţă, prestaţia sa de joi probabil va fi considerată o ocazie ratată, chiar dacă a devenit mai confortabil pe măsură ce dezbaterea a avansat.

Donald Trump are șanse să ajungă din nou președintele SUA, cum are șanse să ajungă și după gratii.

În data de 11 iulie, judecătorul de la Curtea Supremă a statului New York va stabili o pedeapsă pentru Trump, găsit vinovat în procesul deturnării de fonduri pentru a cumpără tăcerea unei vedete a filmelor pentru adulți cu care a avut o relație.

În afară de dezbaterea de azi, vor mai fi încă patru confruntări Trump – Biden. Două în luna septembrie, în zilele de 10 și 16, iar alte două în luna octombrie, în zilele de 1 și 9.

Alegerile prezidențiale vor avea loc, marți, 5 noiembrie.

Este pentru prima dată în istoria SUA când o dezbatere între cei doi principali candidați are loc în luna iunie, cu patru luni înainte de data alegerilor.

Conform propriilor sale declarații, Donald Trump, odată întors la Casa Albă, are un plan de a-și rezolva cât mai rapid propriile probleme juridice, dar să lanseze și o campanie de răzbunare pe adversari.

Trist.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol