Comisia Europeană mobilizează aproape 300 miliarde de euro pentru reducerea dependenței de Rusia. Până în 2025, toate firmele și instituțiile publice vor fi obligate să aibă panouri fotovoltaice pe acoperiș, iar din 2029 obligația va fi extinsă și pentru clădirile rezidențiale nou-construite. Comisia acordă 10 miliarde pentru conectarea rapidă a rețelelor de gaze ale tuturor statelor membre, astfel încât importurile să se facă în comun și “nimeni să nu fie lăsat în frig”.
Ursula von der Leyen a prezentat planul “REPower EU”, dezvăluit parțial ieri de jurnaliștii de la Financial Times. Președintele Executivului european a prezentat o schemă complexă de măsuri care ar trebui să reducă cât mai repede dependența de importurile de energie din Rusia, dar și să mărească la 45% ponderea consumului de energie regenerabilă, la finalul deceniului.
Programul implică o dublare a capacității de producție de energie fotovoltaică în următorii cinci ani, toate clădirile firmelor și instituțiilor publice (inclusiv cele existente) fiind obligate să își monteze panouri solare pe acoperiș. Din calculele Comisiei, până în 2027 va fi înlocuit consumul a nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale. Din 2029, obligativitatea va fi extinsă și pentru clădirile rezidențiale private, dar numai pentru cele nou construite, nu și pentru cele vechi.
“Toate acestea vor necesita, desigur, investiții și reforme masive. Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro în împrumuturi rambursabile. O finanțare de până la 10 miliarde de euro va fi alocată pentru construirea legăturilor în rețelele de gaze naturale și gaze lichefiate dintre statele membre, astfel încât niciun stat membru UE să nu rămână în frig. Alte 2 miliarde de euro vor fi pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi importurilor de petrol rusesc. Tot restul finanțării va fi folosit pentru accelerarea și extinderea tranziției către energie curată”, a mai spus doamna von der Leyen.
Pe de altă parte, Comisia a mai declarat că susține investițiile în apărare, iar statele membre vor cheltui încă 200 de miliarde de euro în următorii câțiva ani pentru apărarea comună. “Trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt cheltuiți într-un mod coordonat, că abordează lacunele de capacitate de apărare pe care Europa le are, identificate atât de UE, cât și de NATO”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol