6 iulie 2022, 4:11

Marea tipografie din Nürnberg, unde se tipărea catalogul Neckermann, s-a închis

Fără produsele sale „stindard”, precum catalogul Neckermann, tipografia din Nürnberg nu mai e sustenabilă. Pe 30 aprilie, porțile imensului complex industrial, fondat în 1947 ca o companie de tipărire a cărților, s-au închis. Astfel se încheie unul dintre marile capitole din istoria tipografiei germane.

Decizia de a închide tipografia este o consecință a proceselor de schimbare profundă de pe piața tipografică europeană. Complexul tipografic a fost fondat în 1947 ca Tipografia Maul & Co. de către Porst Group. În 1975, grupul Bertelsmann a preluat 75% dintre acțiuni, 25% deținând grupul Schickedanz (Quelle). În 2006, compania cu sediul la Nürnberg a fuzionat cu noua societate mixtă Prinovis, pe care filiala de servicii Bertelsmann, Arvato, a lansat-o împreună cu companiile Gruner & Jahr și Axel Springer, aparținând aceluiași concern.

Producția de cataloage Otto a fost ceva mai longevivă decat cea a catalogului Neckermann, al cărui ultim număr tipărit a apărut în toamna anului 2009.

Orașul Nürnberg a cumpărat deja jumătate din terenul de aproximativ zece hectare al tipografiei. Se va construi un centru școlar cu trei școli – un liceu, o școală profesională și o școală secundară. A doua jumătate a zonei, care va fi eliberată, urmează să devină parc industrial, iar în apropiere vor începe în curând lucrările de construcție la noua Universitate Tehnică din Nürnberg.

Foto: Threads Forward


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol