5 decembrie 2023, 17:32

Marele Exod. Bilanțul firmelor care părăsesc Rusia

Unul dintre ultimele ziare de opoziție din Rusia, Novaya Gazeta, trece în revistă principalele firme care au părăsit Rusia. Evident, lista nu e definitivă sau închisă pentru că pe oră ce trece exodul se accentuează.

Cine pleacă din Rusia?

McDonalds

Ocupatie: restaurante fast-food.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: șeful companiei, Chris Kempchinski, a spus că este necesară închiderea restaurantelor din Rusia din cauza războiului din Ucraina. „Conform valorilor noastre, nu putem ignora suferința umană fără sens din Ucraina”, a scris el. Potrivit lui Kempchinski, în acest moment este imposibil de înțeles cât va dura suspendarea activităților companiei. Cu toate acestea, McDonald’s va continua să plătească salarii celor 62.000 de angajați din Rusia.

Ce pierd rușii: toate cele 850 de restaurante McDonald’s se închid.

 

Visa și Mastercard

Tip de activitate: sisteme de plată.

Care este motivul plecării și pentru ce perioadă: companiile au explicat restricțiile prin faptul că nu sunt de acord cu desfășurarea „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina. Nu se știe cât vor dura.

Ce pierd rușii: deținătorii de carduri Visa și Mastercard emise în Rusia sunt lipsiți de posibilitatea de a efectua tranzacții în străinătate (inclusiv de a face achiziții online și de a plăti abonamente la servicii online străine). La rândul lor, deținătorii de carduri emise în alte țări nu le vor putea folosi în Rusia.

 

IKEA

Ce produce: mobilă și bunuri de uz casnic.

Care este motivul plecării și pentru cât timp ? Nu se știe cât va dura suspendarea activităților. IKEA a promis să nu-și concedieze angajații ruși: pentru încă trei luni aceștia vor fi înregistrați la companie cu plată.

Ce pierd rușii: au încetat să mai importe în Rusia produse IKEA și subcontractanții companiei, alte magazine de mobilă. Magazinul online a încetat să mai funcționeze.

 

Microsoft

Ce produce: software (sistem de operare Windows, pachet software Microsoft Office) și hardware – inclusiv consola de jocuri Xbox.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: președintele companiei, Brad Smith, s-a declarat „îngrozit” de fotografiile și știrile care vin în legătură cu evenimentele din Ucraina. Declarația sa a spus că suspendarea activităților este legată și de sancțiunile împotriva Rusiei. Nu se știe cât va dura.

Ce pierd rușii: Potrivit Kommersant, mai mult de 88% dintre utilizatorii de computere din Rusia folosesc Windows. Compania a oprit livrările în Rusia și prestarea de servicii în țară. În plus, popularul joc video Minecraft, care este și produs de Microsoft, a fost eliminat din magazinele online pentru ruși.

 

Apple

Ce produce: smartphone-uri, computere și software.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: compania a spus că plecarea sa este un răspuns la începerea „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina. Nu se știe cât va dura suspendarea activităților.

Ce pierd rușii: au încetat să mai importe produse Apple în Rusia – iPhone-uri, MacBook-uri, airpod-uri și alte bunuri – și au încetat să mai efectueze întreținere tehnică pe teritoriul țării. Magazinul online a încetat să mai funcționeze. De asemenea, compania a interzis rușilor să folosească sistemul de plată fără contact Apple Pay.

 

Adobe

Ce produce: software (Photoshop, Premiere, Illustrator și alte servicii).

Care este motivul plecării și pentru cât timp: CEO-ul companiei, Shantanu Naraen, a spus că produsele Adobe nu ar trebui folosite pentru a sprijini „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina. „Înțelegem responsabilitatea noastră de a sprijini democrația și umanitatea”, a scris el pe blogul său. Nu se știe cât va dura suspendarea activităților.

Ce va lipsi rușilor: compania a suspendat vânzarea tuturor produselor și serviciilor pentru ruși și, de asemenea, a promis că va opri accesul presei de stat ruse. Programele deja plătite de utilizatori vor continua să funcționeze în Rusia până la sfârșitul abonamentului, dar nu va fi posibilă reînnoirea acestuia.

 

Inditex

Ce produce: Îmbrăcăminte sub mărcile Zara, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius și Pull and Bear.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: „În circumstanțele actuale, nu putem garanta tranzacționarea”, a spus pe scurt compania într-un comunicat. Inditex nu a precizat cât va dura suspendarea activităților sale, dar a subliniat că nu își concediază angajații din Rusia.

Ce pierd rușii: compania a închis toate cele 502 magazine de îmbrăcăminte din Rusia și a oprit vânzările online.

 

DHL

Tip de activitate: livrare rapidă de marfă și documente.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: compania a asociat suspendarea activităților cu o amenințare la adresa siguranței angajaților săi. Nu se știe cât va dura. „Suntem foarte supărați din cauza evenimentelor din Ucraina”, a spus compania într-un comunicat.

Ce pierd rușii: DHL a încetat să livreze mărfuri și documente în Rusia, precum și în toată țara.

 

OBI

Ce produce: construcții și bunuri de uz casnic.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: compania a spus că sunt „profund îngrijorate de evenimentele tragice din Ucraina și nu văd altă cale de ieșire” decât suspendarea operațiunilor în Rusia. Cât timp va dura acest lucru nu este specificat.

Ce pierd rușii: compania a închis toate cele 27 de magazine din Rusia și a oprit vânzările online.

 

Airbnb și Booking.com

Tip de activitate: servicii de inchiriere de locuinte pe termen scurt.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: șeful Airnbnb, Brian Chesky, a anunțat suspendarea serviciului, fără a explica motivele. Anterior, el a recunoscut că cea mai mare parte a afacerii ar trebui să fie „restrânsă” din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei. Nu se știe cât va dura acest lucru. Booking.com nu a făcut un anunț public despre închiderea în Rusia.

Ce pierd rușii: Căutarea și rezervarea proprietăților în Rusia nu mai sunt disponibile – dar rușii pot găsi în continuare apartamente și hoteluri în străinătate. Cu toate acestea, CEO-ul Airbnb a spus că astfel de opțiuni nu ar trebui să fie disponibile rușilor și belarușilor.

 

Netflix

Ocupație: serviciu de streaming care vă permite să vizionați filme și seriale pe bază de abonament.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: compania a anunțat că își suspendă activitățile din Rusia în semn de protest față de evenimentele din Ucraina. Nu se știe cât va dura acest lucru.

Ce va lipsi rușilor: Netflix a înghețat producția a patru proiecte video rusești, inclusiv thrillerul polițist regizat de Dasha Zhuk. De asemenea, serviciul a refuzat să găzduiască 20 de canale TV rusești, a căror difuzare era obligat să le asigure în legătură cu legislația privind „aterizarea” companiilor. În plus, nu se va putea plăti pentru un abonament la serviciu din Rusia din cauza restricțiilor impuse de Visa și Mastercard.

 

Spotify

Ocupație: serviciu de streaming pentru ascultarea muzicii.

Justificarea plecării și pentru cât timp: Compania a declarat într-un comunicat că a închis birouri în Rusia pentru a asigura siguranța angajaților. „Suntem profund șocați și supărați pe evenimentele din Ucraina”, a spus Spotify. Serviciul nu a spus cât va dura suspendarea activităților.

Ce va lipsi rușilor: Va fi imposibil să fie plătit un abonament Premium la serviciul din Rusia din cauza restricțiilor impuse de Visa și Mastercard.

 

Nike, Adidas și Puma

Ce produc: îmbrăcăminte și articole sportive.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: companiile și-au suspendat activitățile în legătură cu evenimentele din Ucraina. Inclusiv în legătură cu acestea, nu vor putea asigura livrarea corespunzătoare a mărfurilor către Rusia. Companiile nu au precizat condițiile de înghețare a muncii lor.

Ce pierd rușii: companiile au închis magazine în Rusia, au suspendat vânzarea de bunuri pe site-uri web și în aplicații mobile. În plus, Adidas a înghețat programul de afiliere cu Uniunea Rusă de Fotbal – compania furnizează uniforme pentru fotbaliștii ruși din 2008. Puma a suspendat cooperarea cu baschetbaliştii ruşi. Adidas a suspendat, de asemenea, afacerile în Rusia.

 

Universal, Paramount, Warner Bros. și Sony, Disney

Ce produc: filme și desene animate.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: companiile au anunțat suspendarea distribuției de filme în Rusia din cauza „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina. Declarațiile oficiale spun că „monitorizează situația și speră într-o rezolvare pașnică a tragediei”. Nu se știe cât va dura suspendarea.

Ce pierd rușii: companiile au anulat lansările și distribuția tuturor filmelor lor în Rusia, inclusiv cel mai recent Batman, desenul animat I’m Blushing, The Lost City, Sonic 2 Movies și alte produse noi.

Ford, BMW, Hyundai, Škoda, Volkswagen Group și Nissan

Ce produc: mașini și componente pentru ele.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: companiile sunt preocupate de acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și de „amenințările la adresa păcii și stabilității asociate cu aceasta”. Unii dintre ei au vorbit despre probleme de aprovizionare. Nu se știe cât va dura suspendarea activităților acestora.

Ce pierd rușii: companiile și-au suspendat operațiunile în Rusia – producție și aprovizionare. Astfel, rușii pierd  mașinile noi ale acestor mărci și piesele de schimb.

 

Boeing și Airbus

Ce produc: avioane și componente pentru ei.

Care este motivul plecării și pentru cât timp: companiile au anunțat suspendarea activităților în legătură cu „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina și sancțiuni împotriva Rusiei. Nu se știe cât va dura suspendarea activităților acestora.

Ce pierd rușii: companiile au încetat service-ul și asistența tehnică pentru aeronavele rusești, antrenarea piloților și furnizarea de piese de schimb Rusiei. Cu toate acestea, operarea aeronavelor în țară va continua dacă responsabilitatea pentru suportul lor tehnic este atribuită uneia dintre companiile ruse.

 

Încă șase pierderi neevidente pe piața rusă

Livrările către Rusia vor fi sever limitate de către grupul de companii Procter & Gamble – deține mărci de produse pentru casă și de îngrijire personală. Printre acestea se numără binecunoscutele scutece Pampers, pudrele de spălat și gelurile de spălat Ariel, Tide, Myth și Lenor, Always, Tampax, Tamponele igienice feminine Naturella și Discreet, aparatele de ras Gillette, Braun și Venus, șamponul Head & Shoulders, detergentul Fairy dishes, produse de curatenie casnica dl. Periuțe și paste de dinți Proper, Oral-B și Blend-a-Med, deodorant Old Spice și altele. P&G a denunţat „agresiunea sub orice formă” şi a clarificat că îşi reduce operaţiunile în Rusia pentru a le oferi ruşilor doar cele mai necesare bunuri.

De asemenea, Unilever , care produce deodorante Dove, Axe și Rexona, precum și produse de curățare Domestos și Cif, a anunțat suspendarea importurilor și exporturilor produselor sale în Rusia. În același timp, compania va continua să furnizeze produse esențiale zilnice și produse de igienă produse în Rusia.

Pagube colaterale

Producătorul și distribuitorul american de produse cosmetice Estee Lauder pleacă și el. Compania a decis să înceteze toate activitățile comerciale din Rusia. Mărcile pe care le produce dețin o cotă semnificativă a segmentului, inclusiv Bobbi Brown, MAC, Tom Ford, DKNY, Jo Malone și Clinique. „Suntem devastați de evenimentele tragice din Ucraina și sprijinim pe toți cei care suferă, inclusiv angajații noștri”, a spus compania într-un comunicat.

În legătură cu evenimentele din Ucraina – uimitor! – un producător rus va limita, de asemenea, munca. AvtoVAZ va ​​suspenda asamblarea mașinilor din cauza lipsei de componente electronice. În prezent, se știe că unitățile de producție din Tolatti și Izhevsk au fost înghețate pe 5 martie și intenționează să facă acest lucru din 9 martie până pe 11 martie – doar patru zile.

În plus, producătorul finlandez de produse de cofetărie și panificație Fazer va părăsi complet Rusia. Compania a spus că „nu vede altă soluție” în legătură cu acțiunile Rusiei în Ucraina și a numit ceea ce se întâmplă un act de agresiune, care are consecințe tragice pentru întreaga regiune. Compania își închide unitățile de producție din Rusia – trei fabrici din Sankt Petersburg și una la Moscova și, de asemenea, încetează să exporte produse. Fazer nu a precizat dacă compania intenționează să reia operațiunile în Rusia la o dată ulterioară.

Accesul la educație

Și, în sfârșit, oportunitatea de a studia pentru ruși va fi închisă de platforma educațională americană Coursera. Proiectul a trimis scrisori utilizatorilor din Rusia în care afirmă că „din cauza crizei din Ucraina” li se suspendă educația. Cei care au plătit deja cursurile au la dispoziție 90 de zile pentru a le finaliza. Platforma a oferit ocazia de a studia online și de a primi certificate de curs de la universități precum Stanford și Yale, precum și de la gigantul IT Google.

Și asta nu e tot. Nenumerate mai sus mai sunt companii precum: Amazon, American Express, BP, Coca-Cola, Electronic Arts, General electric, Goldman Sachs, Google, Heineken, IBM, Intel, Moody, Nintendo, NVidia, PayPal, Pepsi-Cola, PwC, Samsung, Shell,  Snapchat, Sony, TikTok, Ubisoft. Sunt doar câteva.

UPDATE

Iată și o informare a Ambasadei Ucrainene la București privitoare   la primele 200 de firme care au părăsit Rusia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol