29 martie 2024, 9:41

Marele firewall chinezesc și alte metode de cenzură digitale din lume

Probabil știți despre „Marele Firewall”, un sistem elaborat din China, prin care guvernul blochează site-uri și aplicații, urmărește conversațiile online și monitorizează comportamentul cetățenilor. Preocuparea principală acum este că și alte țări totalitare, cum ar fi Myanmar, Rusia și Uganda, ar putea adapta aceste tehnologii și sisteme de cenzură profundă.

Metoda chineză

„Marele Firewall” este o combinație de blocare a oricărui site web străin la care vă puteți gândi și un mediu de informare care consolidează ceea ce guvernul Chinei și Partidul Comunist Chinez spun despre lume, explică jurnalistul Paul Mozur în newsletter-ul „On Tech” de la The New York Times.

„O imensă birocrație guvernamentală monitorizează activitatea online, iar o armată de voluntari raportează conținut care trebuie cenzurat și ajută la răspândirea mesajelor pozitive despre inițiativele guvernamentale. Companiile partenere au sarcina de a scoate materiale de pe Internet, iar echipele de ingineri construiesc instrumente de inteligență artificială care să le ajute. Contractorii asigură forța de muncă pentru cenzura la scară industrială”, spune Mozur.

Cel mai nou fenomen din China este  foarte  apropiat de realitatea din celebrul film „Minority Report”: este vorba despre poliția pe Internet, care reține sau investighează oamenii dacă se constată că fac în mod obișnuit lucruri ilegale cum ar fi să-și bată joc de liderul Chinei, Xi Jinping, sau să dezbată subiecte politice sensibile.

În februarie, cel puțin șapte persoane au fost amenințate, reținute sau arestate, după ce au pus la îndoială relatările guvernului cu privire la decesele soldaților chinezi în timpul unei confruntări de anul trecut cu trupele indiene. „Internetul nu este un loc fără lege”, au spus notificările poliției emise în cazurile lor. „Blasfemierea eroilor și martirilor nu vor fi tolerate.”

În China, există o bază de date online a „crimelor de vorbire” din țară. Este o simplă foaie de calcul Google deschisă tuturor spre vizualizare, care listează vreo două mii de cazuri când guvernul a pedepsit oamenii pentru ceea ce au spus online și offline.

Majoritatea chinezilor nu au timp să navigheze conștient în mediul informațional, așa că Marele Firewall le oferă perspectivele asupra lumii, în special în timpul crizelor. Manipularea online în timpul focarului timpuriu al coronavirusului a fost probabil cel mai mare eveniment de cenzură din istoria lumii și a pornit din China.

Cum procedează alte țări

Iranul și Coreea de Nord au, de asemenea, un control aproape complet asupra Internetului, iar Myanmar și Cambodgia încearcă să facă ceva similar. Dar este dificil pentru orice țară să blocheze permanent principalele site-uri de socializare și să cenzureze ceea ce spun oamenii online. Aceste limitări riscă să-i enerveze pe cetățeni și să izoleze economia, iar guvernul riscă să uite celelalte priorități.

În Myanmar, când lovitura de stat a început în februarie, armata a folosit tactici de forță brută pentru a întrerupe temporar Internetul. În unele cazuri, au făcut-o cu arma. În fiecare dimineață, oamenii constată că sunt tot mai multe site-uri Web pe care nu le pot accesa. Deocamdată, a fost destul de ușor pentru oameni să ocolească aceste blocaje.

„Acolo unde instituțiile democratice sunt slabe și există provocări cu privire la viitorul unei țări, actorii puternici din țară vor întrerupe atât fluxul de informații atunci când doresc, dar și vor folosi Internetul pentru a răspândi informații în interesele lor. China le face pe ambele, la fel și Myanmar. Deși ar putea părea contradictoriu, cenzura și dezinformarea merg mână în mână, a explicat jurnalistul citat.

În februarie, Margarita Simonian, redactora-șefă a rețelei de televiziune RT controlate de Kremlin, a cerut guvernului să blocheze accesul la rețelele sociale occidentale, precum Facebook și Twitter. Și a spus asta pe Twitter.

Valurile de proteste la nivel național declanșate de întoarcerea liderului opoziției Aleksei Navalnîi au fost permise de Internetul deschis al țării. Statul controlează televiziunile, dar arestarea dramatică a jurnalistului, ancheta sa despre pretinsul palat secret al președintelui Putin și apelurile de protest ale susținătorilor săi au fost transmise online tuturor, unei audiențe de milioane de oameni.

De ani de zile, guvernul rus a pus în aplicare infrastructura tehnologică și legală pentru a contracara libertatea de exprimare online, ducând la preziceri frecvente că țara ar putea să se îndrepte spre cenzura pe Internet asemănătoare marelui firewall din China.

Teama este că, în viitor, China va face tehnologia și tehnicile sistemului său de manipulare ușor de adaptat de către alte țări autocratice. Myanmar este important de urmărit deoarece, dacă generalii controlează Internetul fără a decima economia, acesta poate deveni un model pentru alte regimuri autoritare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol